Statisztika

2023.10.06. 14:59

Az év első nyolc hónapjában 409 családon belüli erőszakos tettet jegyeztek Hargita megyében

Illusztráció

Agerpres

Az év első nyolc hónapjában 409 családon belüli erőszakos tettet jegyeztek Hargita megyében, az esetek többségében az áldozatok nők.
A Hargita megyei rendőrség AGERPRES-nek elküldött adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 358 ilyen esetet jegyeztek, 12,46 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszakos tettek száma.
Az esetek többsége az "ütlegelés vagy más erőszakos cselekmény" büntetőjogi kategóriájába sorolható, és az elszenvedő alanyok túlnyomó többsége nő. Akadt azonban olyan eset is, pontosabban 51, amikor nő volt az agresszor, és férfi a sértett fél. A 367 férfi elkövető közül öt kiskorú volt. A 333 női áldozat között 36 kiskorú, a 113 hímnemű áldozat között 27 kiskorú volt - tájékoztatott a rendőrség.
A Hargita megyei rendőrök januártól augusztus végéig 126 ideiglenes távoltartási parancsot adtak ki, míg a tavalyi év hasonló időszakában 117-et.
A rendőrségi adatok szerint január elején 42 távoltartási végzés volt hatályban, a bíróságok pedig további 82-t adtak ki a jelzett időszakban, ezek közül 50-et rendőrségi ideiglenes távoltartási parancs alapján.
Hargita megyében augusztus végéig 27-szer szegték meg az ideiglenes távoltartási parancsot, ezeket a személyeket őrizetbe vették.
A rendőrség adatai szerint egy esetben egy nagykorú fiú kért ideiglenes távoltartási parancsot nevelőapja ellen, három esetben pedig kiskorúak kérték ennek kiállítását valamelyik szülő ellen.
A Hargita megyei rendőrség hangsúlyozta továbbá, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak mintegy 20 százaléka ellenezte a távoltartási parancs kiállítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában