BNS

2023.09.13. 16:02

Az Országos Szakszervezeti Tömb támogatja a vasúti alkalmazottak péntekre tervezett figyelmeztető sztrájkját

Illusztráció

Agerpres

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) határozottan támogatja az állami vasúttársaság (CFR) alkalmazottainak péntekre tervezett figyelmeztető sztrájkját, ugyanakkor emlékeztetett, hogy az említett napon, szeptember 15-én reggel 7 és 9 óra között a vonatok nem fognak közlekedni.
A BNS szerdai közleménye szerint a figyelmeztető sztrájk célja felhívni a közvélemény figyelmét az ágazat olyan sürgős megoldást követelő gondjaira, mint az alkalmazottak kollektív munkaszerződésének hiánya és az alulfizetettségük, a szállításügyi minisztérium hatáskörébe tartozó vasúti társaságok alulfinanszírozottsága, illetve a vasúti infrastruktúrába történő beruházások 'krónikus hiánya'.
Dumitru Costin, a BNS elnöke közölte, a figyelmeztető sztrájkot a törvényes előírások tiszteletben tartásával készítették elő, és mindent megtesznek azért, hogy az utasok értesüljenek a péntekre tervezett kétórás munkabeszüntetésről. A vasútállomásokon például plakátokkal hívnák fel a figyelmet a sztrájkra, a vasúti infrastruktúrát kezelő vállalat (CFR Infrastructură) vezetősége azonban 'rendkívül agresszíven' reagál erre, követelve, hogy távolítsák el a plakátokat - számolt be a szakszervezeti vezető.
A BNS Sorin Grindeanu szállításügyi minisztertől kéri, hogy avatkozzon közbe, és kezdeményezzen párbeszédet a szakszervezetekkel a munkakörülmények és a vasúti infrastruktúra javításáról.
A vasutasok szakszervezeteit tömörítő Drum de Fier - Elcatel érdekvédelmi szövetség múlt héten jelentette be, hogy szeptember 15-én figyelmeztető sztrájkot tart.
A vasúti alkalmazottak követelik az új kollektív munkaszerződés megkötését, a vasúti alkalmazottak jogállásáról szóló 2020/195-ös törvény rendelkezéseinek alkalmazását és az egyes munkakörökre jellemző feladatoknak, felelősségnek és képesítéseknek megfelelő bérhierarchia tiszteletben tartását, a megfelelő munkafeltételek és az egyéni védőfelszerelések biztosítását az alkalmazottak számára, valamint az ágazat megfelelő finanszírozását.
"A vasúti dolgozók több mint 30 éve ugyanolyan rossz munkakörülmények között dolgoznak, megfelelő egyéni védőfelszerelés nélkül, a munkaerőhiány pedig rengeteg túlórát eredményez, ami kihat a munkavállalók egészségére" - állítja közleményében az érdekvédelmi szövetség.
Leszögezik: a kormánynak kötelessége biztosítani a megfelelő finanszírozást a 2020/195-ös törvény gyakorlatba ültetésére, hogy megakadályozza a vasúti infrastruktúra további romlását és növelje a vasúti biztonságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában