INS

2023.07.13. 10:24

Az idei első öt hónapban 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában

Agerpres

Az idei év első öt hónapjában a nyers adatok szerint 4,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2022 ugyanezen időszakához képest a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,6 százalékos, illetve a feldolgozóipar 3,9 százalékos visszaesése miatt - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet. (INS)
Ezzel szemben a kitermelőipar 2,2 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint éves viszonylatban 4,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés idén január és május között, miután a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 11,4 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 4 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a kitermelőipar 2,2 százalékkal nőtt.
Áprilishoz viszonyítva májusban a nyers adatok szerint 13,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a feldolgozóipar 16,8 százalékos és a kitermelőipar 6,9 százalékos bővülésének köszönhetően. Másfelől a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 7,7 százalékkal csökkent.
A kiigazított adatok szerint havi összevetésben 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, miután a villamosenergia-termelés és -szolgáltatás, valamint a hő-, gáz- és melegvíz-szolgáltatás 3,6 százalékos, a feldolgozóipar pedig 0,8 százalékos visszaesést jegyzett. A kitermelőipar ezzel szemben 3,3 százalékkal nőtt májusban az előző hónaphoz mérten. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában