Támogatás

2024.05.08. 07:57

A postánál érdeklődjenek a szociális kártyára várók

Van jogosult, aki még mindig nem kapta meg az élelmiszervásárlásra feljogosító szociális kártyát. Azok, akik úgy tudják, hogy jogosultak, érdeklődjenek annál a postahivatalnál, amelyhez lakóhelyük szerint tartoznak.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Mint azt korábban megírtuk, Bihar megyében 68.751 személy jogosult a 250 lejes szociális támogatásra, amiből élelmiszert, illetve meleg ételt lehet vásárolni. Az áprilisban esedékes összegeket április 15–25. között töltötték fel a kártyákra. Ennek ellenére van olvasónk, aki azt jelezte szerkesztőségünknek, hogy január óta jogosult lenne a 250 lejes élelmiszer-támogatásra, de még mindig nem kapta meg a juttatást. Elárulta, hogy tett panaszt a nyugdíjhivatalban, ahol elismerték, hogy jogosult, de azóta sem történt semmi. A programot működtető Beruházások és Európai Projektek Minisztériuma a korábban ilyen problémák kapcsán történt megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a minisztérium mindenkinek a kártyájára feltölti a pénzt, de az utalást csak azoknak a jogosultaknak tudják elvégezni, akiknek a Román Posta kézbesítette magát a kártyát, és a minisztériumot is értesítette arról, hogy a kézbesítés megtörtént. A minisztérium azt javasolja, hogy azok, akik úgy gondolják, jár nekik ez a támogatás, de még nem kapták meg magát a kártyát, forduljanak a megyei nyugdíjhivatalhoz, a szociális felügyeleti és kifizetési ügynökséghez vagy a munkaügyi és szociális minisztériumhoz.
Mivel a kártyákat a Román Posta juttatja el a jogosultakhoz, ezért kérdéseinkkel ezt az intézményt is megkerestük. Hivatalos választ mindmostanáig nem kaptunk, ha érkezik felelet, közöljük, mindenesetre a postáról származó nem hivatalos információink szerint nagyon sok szociális kártya hever a postahivatalokban azért, mert azokat nem vette át senki. Azaz a postások kiviszik a kártyákat a megadott lakcímre, ahol azonban nem találják otthon a jogosultat, így a kártyák visszakerülnek a hivatalokba, ahonnan nem kérik ki azokat. A tanács tehát az, hogy mindazok, akik úgy gondolják, hogy jogosultak a szociális támogatásra, de nem kapták meg a kártyájukat, keressék fel azt a postahivatalt, amelyhez a lakcímük alapján tartoznak. A falvakban lakók a községközpontban lévő postahivatalnál érdeklődjenek.

Kik a támogatottak?

A szóban forgó szociális támogatást csak alapélelmiszerek, illetve meleg étel vásárlására lehet elkölteni. A beruházási minisztérium tájékoztatása szerint jogosultak erre a szociális juttatásra azok a nyugdíjasok, továbbá fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt. Jogosultak továbbá azok a minimum kétgyermekes családok, amelyeknek havi jövedelme nem haladja meg a 675 lejt személyenként, valamint azok a családok is, ahol egy szülő neveli a gyereket/gyerekeket, és a család havi jövedelme nem haladja meg a 675 lejt személyenként. Jár ez a támogatás a hajléktalanoknak, és megkapják azok a személyek és családok is, akik/amelyek segélyben részesülnek a 2016/196. számú törvény alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában