Tervezet

2023.06.27. 08:12

Ötven százalékkal is csökkenthetik a kollégáját fizikailag vagy verbálisan bántalmazó törvényhozó illetményét

Illusztráció

Agerpres

A parlamenti képviselők és szenátorok jogállásával foglalkozó bizottság hétfői döntése értelmében 50 százalékig terjedő összeggel csökkenthetik hat hónapon át annak a törvényhozónak az illetményét, aki egy más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag vagy szóban bántalmaz.
A parlamenti fegyelmi normákat szigorító szabályzatról kedden szavaz a képviselőház és a szenátus együttes plénuma.
A szakbizottság által jóváhagyott változat szerint maximum hat hónapon át legtöbb 50 százalékkal csökkenthető egy törvényhozó illetménye, ha elektronikus szavazáskor más törvényhozó szavazókártyáját használja, ha transzparenst visz be az ülésterembe, ha az ülésről élőben közvetít vagy rögzíti azt, ha más törvényhozót vagy közjogi méltóságot fizikailag bántalmaz, vagy kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással verbálisan bántalmaz egy másik közjogi méltóságot.
A képviselők és szenátorok kivételes esetekben rögzíthetik vagy közvetíthetik élőben az ülést, de csak az ülésteremnek abból a részéből, amelyet frakciójuknak tartanak fenn.
Egy másik törvényhozó vagy közjogi méltóság verbális bántalmazása kiabálással, szitkozódással, fenyegetőzéssel, sértegetéssel, gyalázkodással vagy rágalmazással a felszólalási idő 10 másodpercre való csökkentésével szankcionálható egy maximum három hónapos időszakon át - áll a módosításban, amelyről kedden szavaz a plénum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában