Salvamont

2023.05.02. 16:40

Összesen 42 személyen segített a hosszú hétvégén a Salvamont

Illusztráció

Forrás: Salvamont Romania

Agerpres

Összesen 36 segélykérés érkezett a hegyimentő-szolgálathoz (Salvamont) a május elsejei hosszú hétvégén. Sabin Cornoiu, a Salvamont vezetője az AGERPRES-nek elmondta, 42 személynek nyújtottak segítséget, közülük 18-at adtak át a mentőszolgálatnak vagy a SMURD-nak, hogy kórházba szállítsák őket, több személyt pedig a hegyimentők részesítettek elsősegélyben. Egy haláleset is történt a hegyekben ezen a hétvégén.
A hegyimentőket már csupán három alkalommal riasztották sípályán történt balesethez, mivel a sípályák jórészt már zárva vannak. A jó idő azonban sok turistát vonzott ki a hegyekbe, és a legtöbb baleset az 1600 méter alatti régiókban, a túraösvényeken és azok környékén történt. Voltak olyan személyek is, akik azért kérték a hegyimentők segítségét, mert eltévedtek - számolt be Cornoiu.
A Salvamont vezetője szerint a hosszú hétvégén naponta 600-650 hegyimentő teljesített szolgálatot országszerte, nagy hangsúlyt fektetve a zsúfoltabb és balesetveszélyesebb régiókra. Sabin Cornoiu felhívja a turisták figyelmét, hogy 1800 méter fölötti régiókban még tél van, ha oda merészkednek, csak megfelelő módon fölszerelkezve tegyék, és figyeljék a lavinaveszély-jelentéseket. „Május elsején volt egy lavina Borsán, amely elsodort két lengyel turistát. Az embereknek meg kell érteniük, hogy ebben a tavaszi időszakban gyakoriak a lavinák” - említette meg Cornoiu. Arra is figyelmeztetett, hogy már megjelentek a viperák, és a hegyi, erdei ösvényeken bármikor találkozhatunk medvével és vaddisznóval is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában