Tervezet

2023.03.21. 10:11

Szigorúbb büntetésekkel előznék meg a közúti baleseteket

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Két törvénytervezetet is elfogadott hétfőn a szenátus, amelyekkel a közúti szabálysértések és bűncselekmények büntetéseit szigorítanák. Elsősorban a gyorshajtókat és a halálos kimenetelű közúti baleset okozó sofőröket érintheti a változás. A tervezeteket első törvényhozási fórumként hagyta jóvá a szenátus, a döntő fórum ebben a kérdésben a képviselőház.
A szenátus által hétfőn elfogadott törvénytervezet értelmében a megengedett sebesség több mint 100 km/h-val való túllépése a járművezetői engedély 180 napos felfüggesztésével büntetendő. A tervezetet különböző frakciók tagjai kezdeményezték. A javaslat arra is kiterjed, hogy amennyiben hat hónapon belül az illető ismét 100 km/h-val túllépi a sebességkorlátot, a járművezetői engedély felfüggesztésének 180 napos időtartama automatikusan további 30 nappal hosszabbodik meg. Az indokolás szerint a javasolt módosítás a közlekedésbiztonság növeléséhez vezet, és tudatosítja a járművezetőkben, hogy a gyorshajtás súlyosan veszélyeztetheti az életüket, testi épségüket, illetve a többi közlekedőt és azokat, akik az út közelében tartózkodnak.
A másik törvénytervezet értelmében az a személy, akit az áldozat halálát okozó közlekedési bűncselekmény miatt elítéltek, csak a büntetés letöltésétől vagy a bíróság által meghatározott próbaidő leteltétől számított öt év elteltével teheti le újból a járművezetői vizsgát. Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor arról számolt be, hogy a 106 szavazatból 105 támogatta a javaslatot. „Tízszeresére nő a járművezetéstől való eltiltás időtartama azok számára, akik ittasan, kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül ülnek volán mögé, és embereket ölnek meg az utakon” - olvasható a szenátor Facebook-bejegyzésében. Cazanciuc emlékeztet, hogy Románia továbbra is vezeti a negatív rangsort Európában a halálos áldozatokat követelő közúti balesetek számának tekintetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában