Köszönet

2023.02.23. 17:23

Maia Sandu: a Moldovai Köztársaság példátlan kihívásokkal néz szembe

A Moldovai Köztársaság példátlan kihívásokkal néz szembe - jelentette ki csütörtökön Maia Sandu a Klaus Iohannis államfővel tartott találkozója utáni bukaresti sajtónyilatkozatában.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A Moldovai Köztársaság elnöke megköszönte Romániának, hogy országa mellé állt a kihívásokkal folytatott küzdelemben. "Ahogy (Bogdan) Aurescu miniszter tréfásan megjegyezte, a Moldovai Köztársaság valószínűleg az egyetlen ország a világon, amelynek egyszerre két külügyminisztere van. És mi köszönjük Romániának, hogy barátunk és az ügyünk védelmezője volt" – jelentette ki. Maia Sandu bejelentette, hogy a chişinăui kormány új miniszterelnöke, Dorin Recean jövő héten Bukarestbe látogat, és ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja.

Beszélt arról is, hogy a Moldovai Köztársaság "példátlan" kihívásokkal néz szembe. "A tél beköszöntével a Kreml energetikai zsarolásával kellett szembesülnünk. Tavaly egész évben olyan biztonsági kihívásokkal kellett szembenéznünk, amelyek célja a káoszteremtés és a térségünk destabilizálása volt. Egyesek azt akarták, hogy országunk megbukjon, hogy bábkormányt állíthassanak fel Chişinăuban, amely a Kreml érdekeit szolgálja ki. A Moldovai Köztársaság továbbra is talpon marad, méltóságteljesen, eltökélten halad az Európai Unió felé vezető úton, népe határozottságának és szolidaritásának, valamint barátai segítségének köszönhetően" – fogalmazott Sandu.

Románia jelenlegi segítségét őszintének és önzetlennek nevezte. "Míg egyesek zsarolnak, mások felkarolnak minket. Minden állampolgárunk nevében köszönöm szépen, elnök úr" – mondta a moldovai elnök. A segítségnyújtás egyik példájaként említette, hogy Románia áramot és földgázt szállít az országának. Ezzel szerinte lehetővé vált, hogy a Moldovai Köztársaság gázellátását ne csak a Gazprom biztosítsa. "Az ország történetében először sikerült ezt elérnünk" – jegyezte meg.

Maia Sandu emlékeztett, hogy a háború kezdetén Moldova volt Ukrajna legsebezhetőbb szomszédja. Ám ez szerinte megváltozott. "Most már felkészültebbek vagyunk, erősítjük a védelmi képességünket, új energiaforrásokra támaszkodhatunk, megnöveltük az Európai Unióba irányuló exportot, ellenállóbbak és erősebbek vagyunk" – fogalmazott a moldovai elnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában