Románia

2022.09.07. 17:07

Ötmillió lejt utalt ki a kormány a Blue Air járatainak törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására

Forrás: Facebook

Agerpres

Ötmillió lejt utaltak ki a kormány tartalékalapjából a Blue Air légitársaság járatainak törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására; az erről szóló határozatot szerdai ülésén fogadta el a kabinet - közölte az ülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő. Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta, eddig 2098 román állampolgár kért konzuli segítséget a járattörlések miatt. A kormányszóvivő szerint ezeket a polgárokat a külügyminisztérium fogja majd értesíteni a további teendőkről.

A tartalékalapból szerdán kiutalt pénz felhasználásáért a szállításügyi minisztérium és a Tarom állami légitársaság felel, az el nem költött összeget pedig majd visszautalják a kormánynak - mondta.

Dan Cărbunaru hozzátette, a miniszterelnök elrendelte, hogy minden illetékes minisztérium és szakhatóság hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy behajtsák a Blue Airtől a légitársaságnak az állammal szembeni tartozásait, illetve azt a pénzt is, amit a járattörlések miatt külföldön rekedt személyek hazaszállítására költenek. "Nem az állami költségvetésnek kell megsínylenie mindezt, de az ebbe a helyzetbe került állampolgárok sem szenvedhetnek" - nyomatékosította a kormányszóvivő. Cărbunaru emlékeztetett, hogy a külügyminisztérium létrehozott egy telefonvonalat, amelyen a külföldön tartózkodó állampolgárok jelezhetik, ha segítségre van szükségük.

Feljelentés

Megerősítette szerdán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) helyettes főügyésze, hogy iktattak egy feljelentést a Blue Air légitársasággal kapcsolatban. Oana Daniela Pâţu a parlamentben úgy nyilatkozott, valóban van egy feljelentés a DIICOT-nál, ennek tartalmáról azonban nem árulhat el részleteket. "Még nem kezdődött el az in rem eljárás (...). Elvégezzük a szükséges ellenőrzéseket a helyzet tisztázása érdekében" - fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában