Románia

2022.01.05. 14:31

FRISSÍTVE l Rafila: Interaktív térkép készül a Covid-betegeket felmérő központokról

Forrás: digi24.ro

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

15.47 óra — Senki nem kötelezi a lakosságot a drága védőmaszkok használatára, azért javasolják a sebészeti, illetve a FFP2 típusú maszkok viselését, mert a textilből készültek nem hatékonyak az omikron ellen - jelentette ki szerdán Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter annak kapcsán beszélt erről, hogy az országos vészhelyzeti bizottság a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szerdai határozatában javaslatot tett arra, hogy ezután csak az orvosi és az FFP2 típusú védőmaszkokat fogadják el.

"Jómagam is egy három rétegű orvosi maszkot viselek most, ez is megfelelő. Aki szeretne, használhat más típusú védőmaszkot is, például FFP2 típusút, amelyiknek jobb a szűrőképessége" - nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

Rafila kiemelte, senki nem akarja kötelezni az embereket arra, hogy egy bizonyos típusú védőmaszkot használjanak, csak a textilmaszkok mellőzését javasolják, ezek ugyanis kevésbé vagy egyáltalán nem hatékonyak a koronavírus ellen, főleg hogy az omikron variáns aeroszol révén is terjed. "Az orvosi maszkok, amelyek nem drágák - úgy vélem, teljesen elérhető az áruk -, sokkal hatékonyabban akadályozzák meg a vírus terjedését" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, egyelőre nem tárgyaltak annak lehetőségéről, hogy büntetést rójanak ki azokra, akik nem tartják be ezt az ajánlást.

 

FRISSÍTÉS

 

15.14 óra — A szerdai nap folyamán kiállítják a speciális engedélyeket a koronavírusos betegek kezelésében használható két innovatív antivirális gyógyszerre - közölte szerdán az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila hangsúlyozta, ezeket az antivirális szereket nem kell minden fertőzött páciens esetében alkalmazni, csak azok kapják, akiknél fennáll a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelést a megbetegedés első napjaiban el kell kezdeni - mutatott rá.

"Az antivirális gyógyszerek eléggé nagyfokú toxicitású készítmények, ezért a kezelés elkezdése előtt fel kell mérni a beteg állapotát" - magyarázta a miniszter a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

 

*

Jövő héten elérhetővé válhat a Covid-betegek állapotfelmérő központjainak interaktív térképe - mondta szerdán Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a térképen az összes tesztközpontot is feltüntetik, miután megkötötték a szükséges szerződéseket a háziorvosokkal.

Rafila kedden tanácskozott a közegészségügyi igazgatóságok, valamint a Covid-betegeket ellátó kórházak és a krónikus betegeket kezelő egészségügyi intézmények képviselőivel.

A tanácskozás során 160 olyan központról készítettek listát, ahol közepesen súlyos tünetekkel jelentkező Covid-betegek állapotát lehet felmérni járóbeteg-ellátási rendszerben. A listát további helyszínekkel bővítik a hét folyamán, majd interaktív térkép formájában teszik elérhetővé a lakosság számára.

A miniszter emlékeztetett, hogy a teszteléshez való hozzáférést megkönnyítendő a háziorvosok is tesztelhetnek majd, ha erre megfelelő szerződést kötöttek az egészségbiztosító pénztárral. Erről kormányrendelet született a közelmúltban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában