Gazdaság

2021.11.04. 10:01

Az EBRD 7,2 százalékra javította a román gazdaság előrejelzését

Fotó: infostart.hu

A júniusban becsült 6 százalékról 7,2 százalékra módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) – olvasható a nemzetközi pénzintézet csütörtökön közzétett jelentésében.

Az EBRD becslései szerint 2022-ben 4,4 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedés várható Romániában. A pénzintézet azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az ország lakosságának uniós viszonylatban igen alacsony átoltottsága miatt ezt az adatot a járvány is befolyásolhatja.

A jelentés megállapítja, hogy idén a délkelet-európai országok közül Görögország és Románia gazdasága rendkívüli mértékben növekedett, utóbbi államban főként a belső fogyasztás volt a bővülés motorja.

Az EBRD emlékeztet, hogy az energia és a nyersanyagok drágulása befolyásolja az energiaimportáló országok kereskedelmi mérlegét, több állam pedig támogatni készül az alacsony jövedelmű háztartások áram- és földgázszámláit. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az ellátási láncokban keletkezett zavarok, a nemzeti fizetőeszközök értékvesztése aggasztóan megnövelte az inflációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában