Áremelkedés

2021.09.23. 16:49

Chiriţoiu: A szénalapú termelés 4-5 évig magasan fogja tartani az áram árát

Fotó: digi24.ro

A szénalapú áramtermelés még legalább 4-5 évig magasan fogja tartani az elektromos energia árát – vélekedik a Versenytanács elnöke.

Bogdan Chiriţoiu egy csütörtöki, energetikai témájú rendezvényen kifejtette: az Európai Unió a szennyező energiaforrások jelentős megadóztatásával próbálja arra késztetni a tagállamokat, hogy térjenek át a megújuló energiaforrásokra. Ezért amíg Romániának és más tagállamoknak szükségük van a drága szénalapú áramtermelésre, addig magas marad az elektromos energia ára.

„Románia előreláthatóan még további 4-5 évig nem tudja helyettesíteni a szenet. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 4-5 évig drága marad az áram” – magyarázta a szakember.

A földgáz árának várható alakulásáról Bogdan Chiriţoiu optimistábban nyilatkozott. Szerinte az okozta a drágulást, hogy Oroszország különböző okokból csökkentette az Európába szállított gáz mennyiségét. Ám ha Moszkva megnöveli ezt a mennyiséget, a földgáz ára is csökkenni fog, ha nem is a tavalyi, de a világjárvány előtti szintre – véli a Versenytanács elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában