5G

2019.12.04. 18:28

Iohannis: Az 5G technológia kérdését a nemzetbiztonság szempontjából is meg kell vizsgálnunk

A NATO-csúcsot követően úgy nyilatkozott, hogy az 5G-technológia kérdését nemcsak a nemzetbiztonság szempontjából kell megközelíteni, hanem a NATO biztonságának szempontjából is.

„Ez egy olyan folyamat, amelyet még nem zárt le döntés, de maga a tény, hogy a téma újra és újra felmerül, azt bizonyítja, hogy létező és reális a kérdéssel kapcsolatos aggodalom. Az 5G bevezetésének pillanatában ez életbevágó üggyé fog válni, mert az 5G nem csupán fejlettebb távközlést, egy fejlettebb okostelefont jelent. Az 5G a hétköznapok minden területére be fog lépni, az állam életébe, az állampolgár és az intézmények közötti kommunikációba, az intézmények közötti kommunikációba, és végülis a dolgok közötti kommunikációba is. Ezért nevezik a dolgok internetének. Következésképpen a nemzetbiztonságra is hatása lesz, ezzel számolnunk kell' – mondta Iohannis a NATO-csúcsot követően.

A román államfő arról is beszámolt, hogy a találkozón hangsúlyozta a Fekete-tenger térségének jelentőségét, és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete továbbra is dolgozik a Fekete-tenger régióját illető stratégiáján.

Az Oroszországgal szembeni viszonyulás változatlan, tette még hozzá Iohannis. 'Nem látjuk okát, miért kellene változtatnunk a hozzáállásunkon. Igaz, egyesek azt hangsúlyozták, hogy jobban kellene kommunikálni Oroszországgal, de a NATO álláspontja ugyanaz, mint eddig: a keleti szárny megerősítése, amely természetesen biztonságérzetet ad a keleti szárny NATO-tagállamainak' – szögezte le az elnök.

(Borítókép: Agerpres)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában