Csapatzászló-adományozás

2024.05.07. 23:05

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: hamarosan indul a területvédelmi tartalékosok toborzása

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk - mondta a honvédelmi miniszter az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred csapatzászló-adományozó ünnepségén kedden Gödöllőn, a Szentháromság templomban.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred csapatzászló-adományozó ünnepségén a gödöllői Szentháromság templomban 2024. május 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, céljuk, hogy minél többen döntsenek úgy, tenni akarnak Magyarország védelméért, és részei legyenek "ennek a nagy családnak, amely nemcsak embert próbál, de embert farag". 

A hivatásos és a területvédelmi tartalékos rendszer egymást kiegészíti, míg a high-tech eszközökkel felszerelt, bázisokon elhelyezkedő hivatásosok adják a haderő gerincét, a hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok az országot "kapilláris-szerűen szövik át", és saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés 

- fejtette ki a miniszter. 

Hangsúlyozta, a most teljessé váló, hét ezredből álló területvédelmi komponens a Magyar Honvédség korszakváltásának fontos alkotóeleme lett. 

Megjegyezte, 

2010-ben úgy vették át a honvédséget, hogy mindössze tizenhét tartalékosa volt. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte vitéz Temessy Milán tábornokot, aki szerint "a zászló minden időben, korban a nemzeti ideálok megszemélyesítője, az egész haza képviselője volt, szinte élő szent valóság és a szent korona után a legnagyobb jogi személy". 

A csapatzászló egyrészt szimbóluma a magasztos katonai erényeknek, a hazaszeretetnek, bátorságnak, hűségnek, önfeláldozásnak, ugyanakkor az egység jelképe is, olyan jelvény, amely alatt győzni vagy meghalni kell - fogalmazott a miniszter. 

Emlékeztetett arra, hogy az ezred névadója, elődalakulatának legendás parancsnoka vitéz Reviczky László ezredes volt, akinek hírneve "a szembenállókban dermesztő félelmet, a bajtársakban tiszteletet és csodálatot keltett". 

A csapatzászlót ősi magyar szokás szerint adják át, egyházi szertartás keretében, zászlószegeléssel, a védnökséget elfogadó zászlóanya jelenlétében

 - mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzáfűzte, a szegek ünnepélyes beverése a honvédséget és a hazát is szimbolizáló zászlórúdba olyan, mintha aláírással pecsételnék meg, hogy bármi áron védelmezni fogják a hazájukat, vagyis megerősítenék katonai esküjüket. 

Az ünnepi szentmise előtt Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, az államfő főhadsegéde, valamint Reviczky Éva, az ezred névadójának leszármazottja, a zászlóanya szalagot kötött a csapatzászlóra, amelyet felszenteltek és megáldottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában