Illegális bevándorlás

2023.08.24. 12:57

Bírálta a német migrációs politikát a lengyel külügyminiszter

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter nyilvánosan bírálta a német migrációs politikát, miután a müncheni metróban egy afgán bevándorló nemi erőszakot követett el egy lengyel fiatalember ellen – írja az MTI.

MW

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Andy Rain

A varsói külügyminisztériumba szerdán bekérették a varsói német nagykövetség munkatársát, miután Németországban sajtóinformációk szerint őrizetbe vették a nemi erőszakkal gyanúsított, 20 éves afgán fiatalembert.

Zbigniew Rau az eset kapcsán a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a szerdai találkozón a lengyel felet arról tájékoztatták, hogy a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének nincs tudomása a bűnügyről. Rau szerint ez a tény több mint egyértelműen jelzi, hogy ezekben a kérdésekben, valamint „sajnos, más ügyekben is” nagyon lényeges eltérés áll fenn Németország és Lengyelország álláspontja között.

A következményeiben tragikus müncheni esemény oka, hogy Berlin másképpen viszonyul az illegális bevándorlók befogadásához,

különösen azokéhoz, akik idegen kultúrákból származnak, és más, tőlünk eltérő társadalmi gyakorlatot vallanak

– fogalmazott Rau. Úgy vélte: ennek a hozzáállásnak a következménye a bűnözés növekedése.

Megerősítette: Lengyelország nem egyezik bele az illegális bevándorlók befogadásába, mert tudatában van, hogy ez milyen következményekkel jár.

Az ügyet szerdán Mateusz Morawiecki kormányfő a közösségi médiában „az Európai Unió által szorgalmazott nyitott határok politikája következményének” nevezte.

Közölte: Varsó azt fogja kérni a német féltől, hogy az eset vizsgálatába haladéktalanul vonják be a lengyel ügyészséget.

A berlini lengyel nagykövetség szóvivője a sajtónak nyilatkozva elmondta: a müncheni lengyel konzulátus kapcsolatban van a helyi rendőrséggel, hivatalosan egyetlen lengyel állampolgár sem kért konzuli segítséget. Tekintettel az áldozat személyiségi jogaira, az ügy részleteiről nem fognak tájékoztatást adni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában