Meseszekér, óriás társasjáték, üvegfújás, nemezelés és sok meglepetés a Szent László Napokon

Meseszekér, óriás társasjáték, üvegfújás, nemezelés és sok meglepetés a Szent László Napokon
A Szent László Napok (Nagyváradi Magyar Napok) programkavalkádjában kiemelt helyet foglalnak el a gyermekeknek szóló programok, mivel a szervezők meggyőződése: a történelmünk iránti érzékenységet már a legkisebb korban ki kell alakítani, hiszen fiataljainkból ezáltal válhatnak identitásukhoz ragaszkodó, közösségüket megbecsülő felnőttek.

Június 29-én, szombaton 10 és 15 óra között, június 30-án, vasárnap 11 és 16 óra között várjuk a legkisebbeket a Rhédey-kertbe, ahol nagyváradi, illetve az anyaországból érkező képzett pedagógusok és fiatal önkéntesek fogadják a gyerekeket.

A balmazújvárosi Pont Most Alapítvány munkatársai, erdélyi és nagyváradi kézművesek és pedagógusok kézügyességet fejlesztő kreatív foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek. Közösen elkészítjük Szent László pajzsát és pénzérméjét, ugyanakkor a lovagkirályról szóló kifestőket lehet majd a helyszínen kifesteni. Lesz kavicsfestés és -színezés, bogozás, szövés (kenderből, pamutból), mézeskalácsfestés cukormázzal, fafestés, ajándéktárgyak készítése csuhéból, hímzés, gyűrűk, fülbevalók készítése, rajzolás csontszarura, nemezelés. Szent László legendáit a gyermekek bevonásával elevenítjük majd fel az időközben elkészített papírkardokkal és pajzsokkal a dobozokból felépített várban. A gyerekek nem csak tárgyi emlékeket vihetnek haza, hanem játékos formában megismerkedhetnek Szent László alakjával és korával, számos élménnyel gazdagodva.

Mindezek mellett különböző bemutatókra is sor kerül, például megmutatjuk, hogyan használták eleink a szövőszéket, továbbá az üvegfújás és a fafaragás mesterségével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Szent László Napok keretében sorra kerülő, gyermekeknek szóló programok egyik szervezője a Székelyföldi Legendárium csapata lesz, akik lehetőséget teremtenek arra, hogy a lurkók játékos formában megismerkedjenek a Szent László legendák helyszíneivel Nagyváradtól a Tordai-hasadékon át egészen Székelyföldig. A lovagkirályunkhoz kötődő legendákon túlmenően a szervezők bemutatják azt az óriás társasjátékot, mely egy mesebeli térképen összesen 156 székelyföldi monda, illetve legenda helyszínére kalandozza el a kicsiket. A “Tatárittyom”-on a tatárjárás korába utazhatunk vissza: Aranyosszékről el kell jutni a Hargitára, ahol miután meggyújtják a Lármafát, minden székely vár jelzést kap a közelgő tatár veszedelemről. Ötvenhat lépésben kell végighaladni azokon a helyszíneken, melyekhez ebből a korból mondák és legendák fűződnek.

A “Székely kincsek őrzői” játékban azok a helyszínek szerepelnek, amelyekben a történetek alapja a kincslelés. Tündérek, óriások, lidércek és sárkányok vigyáznak a kincsekre. A játékosnak 56 lépésben, egy tarisznyában ki kell hoznia a háromszéki Csigavárban talált aranypénzeket a marosszéki Kincses dombokig. Az aranyat, ezüstöt, drágaköveket a barlangok mélyéről, kutakból és várak pincéiből kell megszerezni.

Mindkét játék a szórakozás mellett interaktív módon tanít: a használati útmutatóból minden lépésnél fel lehet olvasni a gyerekeknek egy-egy érdekességet a helyszínekhez tartozó mondákból és legendákból. Az óriás játékon maguk a játékosok lépkedhetnek végig az útvonalakon, elhaladnak neves helyszínek mellett, így közelebbről megismerik Székelyföldet. A játék tartozékai: óriás kincsesláda, tarisznya, aranytallérok. A nagyméretű dobókockával még szórakoztatóbbá, izgalmasabbá válik a játék.

A helyszínen ugyanakkor megtekinthető és kipróbálható az Erdély-szerte óriási népszerűségnek örvendő egyedi meseszekér, amely fából készült fura szerkezet. A gyerekek pedig éppen ezért imádják: golyóznak rajta és a kinetoszkópban követik a mozgóképeket.

A meseszekeret Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész formálta meg, a kivitelezést pedig a nagyváradi Antal Lajos végezte. A meseszekér finanszírozója a Partitipatio Alapítvány és Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt, aki a szombati nap folyamán személyesen avatja fel a különleges szerkezetet.

Szeretettel várjuk tehát a gyerekeket is a 2013. június 28–30. között esedékes Szent László Napokra!

A Szent László Napok Sajtószolgálata