Magyarország

2007.08.30. 17:28

Bíz nehéz az iskolatáska - a szülőknek is!

<p>Legalább 20-25 ezer forintba, de ettől is többe kerülhet az iskolakezdés egy első osztályos gyereknek. Az általános iskolákban 100 ezer 420 diáknak kezdődik meg a tanév szeptember 3-án. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/microsoft_word_-_dokumen172.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/sysres/sites/szon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" />&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/K%C3%B6rk%C3%A9rd%C3%A9s%20-%20Tan%C3%A9vkezd%C3%A9s%20el%C5%91tt.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></A></p>

13:45: A szülőnek is nehéz az iskolatáska

Gyurika iskolába megy. A 6 éves kölcsei kisfiú hetek óta készülődik, izgalommal várja a nagy napot, amikor végre hátára veheti az új iskolatáskát, és mint a mesebeli tarisznyás legény, aki szerencsét próbálni megy, nekivághat a betűk-számok világába vezető hosszú útnak.

Az iskola misztikus birodalom még számára, amelynek már beszerzett, otthon tornyosuló tartozékai – a füzetek, a betűtartó, a számolókorong – előrevetítik a nagyok közé tartozás érzését. S amíg Gyurika azt számolja, hányat kell még aludni a tanévnyitóig, édesanyja, Tamásné Sira Erzsébet az iskolakezdéssel járó kiadásokat adja össze.

– Az iskolatáska a keresztmama ajándéka volt, így az nekünk nem került pénzbe – kezdi az egyik legfontosabb felszereléssel Erzsó, amelyet Gyurika boldogságtól ragyogó arccal mutat.

– Én választottam, Spongyabobos – simítja végig kis kezével a táskát díszítő kedvenc mesehős képét.

– Fontos a gyerek véleménye, de a választásnál az elsődleges szempont az volt, hogy megfelelően illeszkedjen a hátára, kényelmes legyen a vállszíja és szortírozva tudjon bele pakolni – sorolja az óvónő anyuka, és megemlíti: a táskán lévő fényvisszaverő csíkok is a használója biztonságát szolgálják.

Remélhetőleg több évig, de mivel kisfiú a tulajdonos, és a Spongyabob-barátság időtartama is kérdéses, elképzelhető a jövő esztendei csere. Amúgy 5 ezer forintba került, akciósan.

Listát kaptak

– A tornazsákom is Spongyabobos – veszi elő a következő iskolai kelléket Gyurika, amelynek árcédulája mutatja: 1500 forintjába került a családnak. A tartalmát: a tornacipőt és a pólót a helyi boltból szintén 1500-ért szerezték be, a rövidnadrág a szekrényből került hozzá.

Tavalyival kiegészítve

A Tamás család másik gyereke, a nyolcadikat kezdõ Nóra iskolatáskája és tolltartója a tavalyi marad, tankönyveiért viszont 12 ezer forintot fizettek a szülõk. A füzetek és írószerek 4 ezerbe, a tornacipõ 800-ba, a tornazsák 500-ba került. Õ is kapott új széket, ennek ára 4 ezer forint volt, a nagylány iskolakezdése így összesen 21 300 forintba került.

– A tolltartót Nagymamától kaptam és voltak benne színes ceruzák is, de azok helyett Anya újakat vett – magyarázza Gyurika, mire Erzsó elmondja: a nagyobbik gyerek, a nyolcadik osztályt kezdő Nóra példájából tudják, a ceruzák jó minősége elengedhetetlen az alsó tagozatos években. Erre egyébként a többi tanszer vásárlásakor is odafigyeltek, mint a beszélgetésből kiderült: csak 10-20 forinttal drágább a minőségi termék darabja, és a használatkor kiderül, mennyivel tartósabb.

(A tolltartó árát elárulta a nagymama: 1200 forintba került.)

A füzeteket és a tanév során használandó felszereléseket az iskolából kapott lista alapján vásárolta meg a Tamás család, így felesleges dolgokra nem költöttek. A füzetborítóval együtt 7 ezer forintot fizettek a papír-írószer boltban. Színes könyvborítóra nincs szükség – ezt szintén a nagylány esete bizonyítja, hiszen első osztályban, amíg nem tud olvasni a gyerek, a tankönyveket a fedőlapjukról azonosítja be.

Iskolai segítséggel

Kellett viszont íróasztal, ezzel egy családi barát lepte meg Gyurikát, a hozzá vásárolt szék viszont 4 ezer forintba került. Utoljára maradtak a tankönyvek, amelyeket a napokban vett át a kisfiú. A helyi Kölcsey Ferenc ÁMK tantermében várakozó halomban 13 könyvet számolt meg Gyurika, s ezért az édesanyja 8 ezer forintot fizetett.

– Az iskola felajánlotta, hogy használt tankönyvet is választhat a szülő, amelyért nem kell fizetni. A tankönyvekről mindannyian kaptunk egy listát, azon kellett bejelölni, melyiket kívánjuk megvenni – magyarázza Erzsó, s azt mondja, ők több okból is kizárólag újakat kértek, de sok családnak óriási segítséget jelent a felajánlott lehetőség.

Az iskolakezdéskor a gyerek ruhatára is feltöltésre szorul, de a Tamás család ezt nem sorolja az új tanév költségei közé, hiszen a kinőtt darabokat ettől függetlenül is pótolni kell.

A végösszeg így 28 200 forintra rúg, Tamás Gyurika iskolás éveinek kezdete

11:00:Sokan már hetekkel ezelőtt megkezdték a vásárlást. Van, aki apránként veszi meg a szükséges tanszereket, hogy ne legyen olyan megterhelő. Egy iskolatáskába kerül még tolltartó, vonalzó, füzetek, toll, filctoll, írólap, zsírkréta, körző és tisztasági csomag. Ehhez jönnek még a tankönyvek.

Kapcsolódó cikkek:

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!