ERDON Helyi hírek

2007.10.23. 14:24

Üvegmonstrum és szecesszió

<p>Nagyvárad - Marcel Bolos ingatlanügyi igazgató bemutatta a sajtónak az Eminescu szobor mögötti parkolóba „megálmodott” nyolcszintes és 30,80 méter magas multifunkcionális parkolóház látványtervét.</p>

Az igen mutatós, a 21. század építészetét példázó üvegfalú multifunkcionális parkolóház látványtervét a Loistl Vision cég készítette el. A nyolc szintből hatra terveztek gépkocsiparkolót, összesen 374 hellyel, ezen kívül a földszinten üzlet, az utolsó szinten elegáns közélelmezési részleg, vendéglő lesz. Két szintet irodáknak tartanának fenn. A beruházás 15 millió euróba kerülne. Mindezt Marcel Bolos ingatlanügyi igazgató közölte az újságírókkal. Azt nem árulta el, hogy kivel, melyik külföldi cég képviselőjével tárgyaltak erről, ki lenne a potenciális beruházó, ugyanis a város csak a telket biztosítaná. Természetesen betartják a törvényes előírásokat, versenytárgyalást írnak ki a beruházásra – mondotta Bolos.

Tanácsi döntés

Lapunk kérdésére, hogy kértek-e már engedélyt a Kulturális Minisztérium szakigazgatóságától, mivel műemlék környezetben akarnak építkezni, Marcel Bolos azt válaszolta, hogy még nem, mert még csak a tárgyalások, egyeztetések szintjén vannak, de természetesen kérnek majd engedélyt, bár az igazgató eléggé borulátó volt a műemléki hivatallal szemben, mivel nem találja őket eléggé rugalmasnak és operatívnak.

„Mi értelme van a Helyi Tanácsnak, ha azt követően is tárgyalásokat folytatnak a parkolóházról, miután a testület nem is olyan régen elutasító döntést hozott ebben a kérdésben?” Marcel Bolos kérdésünkre azt válaszolta, hogy azóta már egy teljesen új „harmadik generációs” tervet készíttettek, amelyet majd a testület elé terjesztenek jóváhagyás végett. Nem győzte dícsérni a parkolóházat, amely valóban mutatós, funkcionális, hasznos létesítmény lenne, de nem itt az európai értékű szecessziós stílusú Fekete Sas épületkomplexum szomszédságában, amelyet – akárcsak a zsinagógát – a maga 30 méteres magasságával teljesen elnyomna. Természetesen amikor az üzleti érdek mást diktál, az előbbi érvelés valószínüleg kevésnek bizonyul majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!