ERDON Helyi hírek

2007.05.28. 15:58

Egy félsiker és egy eredeti ötlet

<p>Szatmár megye – A bizottsági tagok tegnap Riedl Rudolf alprefektusnak, a bizottság vezetőjének számoltak be a megye településein végzett ellenőzőkörútjaik tapasztalatairól.</p>

Amint a gyűlésen kiderült, a megye nagyobb településeinek komoly problémát okoz a hulladékok tárolására nem kijelölt lerakatok problémája, azonban a köztudottan lerakatként működőkkel is van gond elég. Példaként a nagykárolyi szeméttárolót emelték ki az ülésen, ami az utóbbi időszakban inkább szemétégető jeleggel bír, lévén, hogy szinte napi gyakorisággal kapják a riasztást a tűzoltók az ott keletkezett spontán tüzekhez. A bizottság egyes tagjai szerint a helyzet kezelésére illdomosabb lenne néhány szivattyút felszerelni a környéken, az így kapott öntözési rendszerrel, pedig a tűzoltók értesítése nélkül is kezelni lehetne a némelykor több méter magasra csapó lángok okozta veszélyhelyzeteket.

Pozitív változás

Egyébként csütörtökön összesítik, pénteken pedig már jelentés is készül az illegális hulladéklerakatokat ellenőrző bizottság által gyűjtött adatokat. Riedl Rudolf alprefektus, a bizottság vezetője úgy véli, pozitív eredménye lett a bizottsági tagok által a megyei településeken végzett ellenőrzéssorozatnak. Noha azt Riedl is elismeri, hogy sajnos csak az önkormányzatoknak a hulladékproblémához való hozzáállásán tudott valamicskét változtatni a bizottság.

Készülnek a tervek

„Kormányhatározat írja elő, hogy minden település polgármestere a tanács elé kell terjessze azt a tervet, amelyben tételesen szerepel, hogy miként kívánják kezelni az illető település hulladékproblémáit. Sok szatmári község még ezzel sem rendelkezett, ám a bizottság nyomására júniusig minden településnek lesz egy elképzelése arról, miként kezelhetné ezt a problémát”—magyarázta az alprefektus. Hozzátette, ha ezek nem készülnek el időben, ezért az illető település polgármesterét terheli a felelősség és a több ezer lejes bírság is. Riedl véleménye szerint az illegális hulladékok problémájának végleges megoldása még várat magára, sok még ugyanis a tennivaló ezügyben. „Szatmár megyében járt svéd látogatók kérdezték rá arra, hogy milyen magból vetik nálunk a pillepalackot, mert hogy rendesen terem, az látható megyeszerte”. Riedl szerint ez a humoros kérdés valójában egy tragikus helyzetet takar, hiszen addig míg nincs megfelelően kiépített rendszer a hulladékkezelés kérdése mögött nem várható a helyzet javulása. „A hulladékok újrahasznosítása megoldás lehetne, ha állna ezen kezdeményezés mögött egy megfelelő ipari háttér. A hulladékok feldolgozásának és az így kapott anyagok felhasználásának technikájával még csak ismerkedünk Romániában. Felelőtlenség lenne azt mondani, hogy az előbb felsoroltak nélkül kezelhető a hulladékprobléma.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!