Nagyvilág

2008.08.21. 19:41

A kormányszóvivőt kérdeztük

<p>Portálunk kérdésére fejtette ki a magyar kormány grúz helyzetről alkotott álláspontját a kormányszóvivő, Budai Bernadett.</p>

Mi a magyar kormány álláspontja az orosz-grúz konfliktus ügyében? Hogyan hozták (hozzák) ezt a konfliktusban részes felek tudomására? – kérdeztük a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Budai Bernadett válasza: Világos és változatlan a magyar álláspont az ügyben. Szükséges, hogy a felek betartsák a tűzszüneti megállapodást, és az orosz csapatokat az ütemtervnek megfelelően vonják ki.

E helyzetben nagy szükség van a nemzetközi közösség segítségnyújtására Grúzia talpra állításában, a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelésében. Kiemelten fontos a régió biztonságának fenntartása, illetve a NATO-orosz párbeszéd megőrzése. A magyar kormánynak minden hasonló jellegű kérdésben felelősségteljesen kell viselkednie és megnyilvánulnia, ami azt jelenti, hogy folyamatosan egyeztetnie kell a szövetségesekkel. A NATO-ban a grúziai helyzettel összefüggésben folyamatos a tagállami egyeztetés, amelyben magyar részről - a magyar érdekeket is szem előtt tartva - konstruktívan vesz részt Magyarország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!