Jégúszás

2024.02.01. 15:36

A jégúszók a hétvége sztárjai Váradon - FOTÓGALÉRIA!

Nagyvárad lesz a házigazdája február 2-től február 4-ig, vasárnapig az első alkalommal megrendezésre kerülő Jégúszó Európa-bajnokságnak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Jósa Attila

Az Európa-bajnokság versenyeit a Nymphea Aquapark területén található olimpiai méretű szabadtéri medencében rendezik. A nagyszabású verseny részleteit a szervezők és a sportág legendái részvételével tartott sajtótájékoztatón ismertették csütörtök délben a nagyváradi városházán. A sporttörténelem első Jégúszó Európa-bajnokságát az IISA (Nemzetközi Jégúszó-szövetség) mellett a Román Jégúszó és Nyíltvízi Sportok Szövetsége szervezi partnerségben a város önkormányzatával, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR) és a Nagyváradi VSK-val.
A sajtótájékoztatón részt vett Marcel Dragoș alpolgármester, a szervezők nevében pedig jelen volt Paul Georgescu, a Román Jégúszó és Nyíltvízi Sportok Szövetségének elnöke, Ram Barkai, a Nemzetközi Jégúszó-szövetség elnöke, Petar Sztojcsev úszó, a sportág legendája, valamint a váradi Ovidiu Tirla, egykori vízilabdázó, aki több világjanoki éremmel is büszkélkedhet az extrém sportágban.
A megmérettetésen 27 ország 322 résztvevője vesz részt, köztük az extrém sportág legendái, akik 5 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vízben versenyeznek. A versenyeket február 2-án, 3-án és 4-én rendezik. Az előfutamokat délelőtt 9 és 13 óra között bonyolítják le, a legjobb 8 időt elérő úszó pedig az esti, 16.30 és 18.00 óra közötti szakaszban küzd meg a dobogóért. A versenyen tizenkét paralimpiai sportoló is részt vesz.

„Köszönjük szépen Nagyváradnak, hogy megszervezte ezt az eseményt, alig várjuk, hogy úszhassunk a medencében. Ez egy kiemelt verseny számunkra, több okból is, ez az első Jégúszó Európa-bajnokság, amely ugyanolyan fontos, mint a legutóbb Franciaországban megrendezett világbajnokság. Van egy különlegessége is számomra: bár Dél-Afrikában születtem, édesapám kolozsvári, így számomra olyan, mintha hazajönnék Nagyváradra. Már kipróbáltam a vizet, ami hideg, de versenyztünk már ennél hidegebb vízben is. Szeretnék gratulálni a helyi önkormányzatnak, hogy van egy ilyen létesítménye, büszkék lehetnek arra, hogy ilyen infrastruktúrával rendelkezik Nagyvárad. Fokvárosban, ahonnan érkeztem, nem áll rendelkezésünkre hasonló uszoda-komplexum” – mondta Ram Barkai, a nemzetközi szövetség elnöke, aki szintén a sportág legendás alakjának számít, miután olyan extrém helyeken is a jégtömbök közé „csobbant”, mint az Antarktisz, de nemrégiben a Discovery Channel Super Human Science egyik epizódjában is látható volt, miután 1 km-t úszott 0°C-os vízben.

A váradi EB-n ennél természetesen kevésbé vadregényes terep várja a versenyzőket, jégre sem számíthatnak az érdeklődők, a medencében csütörtök reggel 3,6 Celsius-fokos volt a víz. Románia 34 sportolóval vesz részt a versenyen, a népes küldöttségben profik és amatőrök egyaránt helyet kaptak. A válogatott koordinátora a hazai szövetség elnöke, Paul Georgescu, a sportág világbajnoka 500 méteren, aki döntően hozzájárult a jégúszás romániai fejlődéséhez. Három nagyváradi versenyző is rajthoz áll a viadalon, Ovidiu Tirla, Antonio Alexandrescu és Fazekas Dávid. „Nem szeretnék jóslatokba bocsájtkozni, nem akarok nyomást helyezni a srácokra, de remélem, hogy 10-20 érmet szerez a román csapat” – nyilatkozta Paul Georgescu. „Ez az Európa-bajnokság nem lett volna megrendezhető a nagyváradi infrastruktúra nélkül. Én, mint úszóedző, mindenekelőtt arra vagyok büszke, hogy Váradnak két, a legmagasabb színvonalú olimpiai uszodája van. Az elmúlt két napban folyamatosan érkeztek a küldöttségek és mindenkit lenyűgözött a váradi létesítmények színvonala. Nem titkolt célunk, hogy ez az Európa-bajnokság a várost népszerűsítse, ugyanakkor a nagyváradiak körében is népszerűsítse az úszást” – tette hozzá a verseny szervezéséből is tevékeny részt vállaló Ovidiu Tirla. A Jégúszó Európa-bajnokság „királyszáma” az 1000 méteres gyorsúszás lesz, melynek döntőit vasárnap rendezik. Ennek férfi és női győztesét Európa legjobb jegesvízi úszójának nyilvánítják. Az eseményre a belépés ingyenes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában