Kötetbemutató

2020.03.05. 16:00

Kortárs, magyar, nagyváradi

Szilágyi Aladár Kortárs, magyar című kötetének bemutatójára gyűltek össze kedden kora este a nagyváradi Posticumban a jeles váradi újságíró, publicista tisztelői.

Pap István

Egészségi állapota nem engedte meg, hogy Szilágyi Aladár személyesen jelen legyen a kedd esti könyvbemutatón, ezért az internet segítségével sikerült közvetlen kapcsolatot teremteni a jeles újságíróval, publicistával, a Bihari Napló egykori munkatársával. Elöljáróban Szűcs László, a Várad folyóirat lapigazgatója méltatta Szilágyi Aladár munkásságát. Elhangzott, hogy különleges pálya az övé, hiszen ötvenéves jócskán elmúlt, amikor 2006-ban első önálló kötete megjelent, ettől kezdve azonban az elmúlt tizenöt évben tizenöt kötete látott napvilágot.

Szilágyi Aladár sok műfajú újságíró, hiszen riport, interjú, publicisztika, glossza egyaránt kedvelt kifejező eszközei, és ugyanilyen változatos a tematikai érdeklődése is, hiszen Szűcs László elmondása szerint sporton kívül Szilágyi Aladár mindenről írt. Szűcs László hozzátette, hogy Szilágyi Aladár munkásságát három alapvető tulajdonság jellemzi: a felkészültség, az empátia és az újságírói ötletek. Magáról a Magyar, kortárs című kétkötetes kiadványról Szűcs László elmondta, hogy másfél évtized munkáját öleli fel. Az itt közölt hatvan interjú, amelyeket Szilágyi Aladár készített kortárs magyar írókkal, eredetileg a Várad folyóiratban és az Erdélyi Riportbon, illetve ennek megszűnése után az erport.ro honlapon jelent meg, főként a Törzsasztal író-olvasó sorozat keretében Nagyváradra érkezett írókat faggatta a szerző.

Élő bejelentkezés

Majd következett az élő bejelentkezés. Némi technikai nehézség ellenére is sikerült megszólaltatni Szilágyi Aladárt, aki elmondta, hogy a riport és az interjú a legkedveltebb műfajai. A kötetbe is felvett interjúk közül a legemlékezetesebbek közé tartozott számára a tragikus sorsú Borbély Szilárddal folytatott beszélgetés, de szintén fontos élményként idézte fel az Esterházy Péterrel, Nádas Péterrel, Krasznahorkai Lászlóval, Péterfi Gergellyel készített interjúkat, az erdélyiek közül pedig a Vida Gáborral és Visky Andrással folytatott beszélgetések jelentettek maradandó élményt számára. Szilágyi Aladár kifejtette, hogy nagy figyelemmel olvashatják a Kortárs, magyar című könyvet mindazok, akik érdeklődnek az irodalom iránt, a mai kultúra részeként pedig elengedhetetlen a kortárs irodalom ismerete. Végezetül elárulta: szeretné, ha megjelenne A magyar nemzet nagy csatái munkacímmel ellátott kiadvány, ez a mű gyakorlatilag már elkészült. Ehhez kapcsolódva Szűcs László megjegyezte, hogy készül egy kötet Szilágyi Aladár képzőművészeti tárgyú írásaiból is. A Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent könyvet kedvezményes áron lehetett megvásárolni a helyszínen. A kötet egyébként ötven lejért kapható Nagyváradon az Illyés Gyula Könyvesboltban és a Garasos híd közelében lévő könyvesboltban.

Borítókép: Szűcs László, a Várad folyóirat lapigazgatója méltatta Szilágyi Aladár munkásságát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!