Hiány

2024.04.11. 17:02

Sok a munkálat, de nincs elég közúti jelzőtábla

Nagyváradon annyi az infrastrukturális építkezés, hogy az illetékesek nem tudnak velük lépést tartani, nem helyezik ki a megfelelő jelzőtáblákat, illetve a közúti felfestéseket sem végzik el időben. Ez pedig komoly fejtörést okoz a gépkocsivezetőknek.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Mintegy ötven nagyváradi úton és utcán zajlik jelenleg infrastrukturális munkálat, ami önmagában véve is akadályozza az autóforgalmat. Ehhez azonban hozzáadódik az a rendkívül zavaró, sőt balesetveszélyes körülmény, hogy sok munkálat helyszínén nem helyezik ki az ideglenes közúti jelzőtáblákat, a már befejezett munkálatok helyszínén pedig hosszabb ideig nem jelennek meg a közúti felfestések, sem pedig a végleges közúti jelzőtáblák. „Ebben az évben már vagy kétszáz jelzőtáblát helyeztünk ki, de csak nem elég” – nyilatkozta Sebastian Marchiş, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatója. Ami annál is inkább probléma, mert megszokás alapján sem lehet vezetni Nagyváradon, ugyanis többek között éppen a munkálatok miatt is gyakran változik a forgalmi rend. „A város folyamatosan változik. Minden héten vannak menetirány-módosulások, prioritásváltozások vagy lezárt utcák. Még ha ismered is Nagyváradot, akkor is nehezen tudsz eligazodni” – mondta egy taxis, aki megjegyezte: nem az a gond, hogy sok a munkálat a városban, hanem az, hogy ezek a helyszínek nincsenek kitáblázva. Emiatt főleg a nem váradi autósok nagyon gyakran elvétik az irányt, tilosba hajtanak vagy egyszerűen nem tudják, merre mehetnek, és ezzel csak feltartják a forgalmat. Ilyen problémás helyszín például a Mester/Meşteşugarilor és az Oneştilor utca kereszteződése, ahol a kivitelezők még a tavaly leszedték az Arad felé mutató és a többi irányjelző táblát, anélkül, hogy ideiglenes irányjelzőket helyeztek volna ki, és majd csak a végleges táblákat fogják kitenni valamikor május végén. Hasonló a helyzet a többi munkálat helyszínén is a Corneliu Coposu utcától kezdve az Aradi útig, vagy a váradszőllősi geotermikus fűtési rendszer munkálatainak a helyszínétől a Borsi úton épülő új felüljáróig. 
A közúti jelzések hiánya által generált probléma megmutatkozik az új útnál is, amely a váradi körgyűrűt köti össze az autópályával. Mivel a körgyűrűn a Tiger Amira előtti szakaszon nem jelzik jó előre azt, hogy következik a felhajtó, illetve nincs kitéve olyan tábla, mely a 3,5 tonnásnál nehezebb teherautókat arra kötelezné, hogy az új utat használják, ezért a kamionok még mindig a körgyűrűn hajtanak, ami miatt ugyanúgy feltorlódik a forgalom, mint eddig. Nem jobb a helyzet a másik irányból jövet sem: a Bors felől érkező járművezetők figyelmét semmilyen tábla nem hívja fel az új útra, ezért akik nem ismerik azt, behajtanak egészen a váradi körgyűrűig, és ott haladnak tovább, ezzel is csak fokozva a torlódást. Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) munkatársai szerint időre van szükség, amíg minden közúti jelzés és felfestés a helyére kerül, illetve idő kell ahhoz is, amíg az autósok hozzászoknak az új útvonalakhoz és könnyen, magabiztosan fogják használni azokat.
A legnagyobb gondot azonban a Gojdu téri aluljárók jelentik, melyeket az elmúlt év utolsó napján adtak át a forgalomnak, de az önkormányzat csak a múlt héten kezdte el a közúti útburkolati jelek felfestését. Mivel nincsenek menetirányjelző táblák sem, melyek időben figyelmeztetnék a gépkocsivezetőket, ők emiatt gyakran rossz irányba mennek. Főként a nem váradi autósok esnek ilyenkor pánikba, nem egy eset van, amikor hátrafelé hajtanak vagy szabálytalanul visszafordulnak az aluljárókban, hogy elérjenek a megfelelő kijárathoz. „A munkálat még nincs befejezve. A múlt héten kezdődött el a nagy közúti iránymutató táblák kihelyezése a már meglévők mellé” – jegyezte meg Marchiş. A közúti jelzőtáblák hiánya azonban nem mentesíti a bírság kifizetése alól azokat az autósokat, akik tilosban állnak meg vagy tiltott helyen fordulnak meg. Már csek ennek elkerülése végett is az autósok olyan térképapplikációkat használnak, mint a Waze vagy a GPS, melyek meglehetősen aktuális adatokkal rendelkeznek, és körülbelül kétnaponta frissítik azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában