Évértékelő

2024.04.16. 08:23

Biharban nem ajánlatos adót csalni

A gazdasági bűncselekmények felderítésében országos szinten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Bihar megyei ügyészek, derült ki a tevékenységüket ismertető hétfői évértékelőből.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A gazdasági bűncselekmények (pénzmosás, adócsalás stb.) felgöngyölítése tekintetében országos viszonylatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Bihar megyei ügyészek, emelte ki hétfői sajtótájékoztatóján Cristian Ardelean ügyész, a Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség szóvivője, aki a Bihar megyei ügyészek tavalyi tevékenységét és az elért eredményeket ismertette. Elmondta, hogy az országos összesítések alapján a gazdasági bűncselekmények tekintetében született vádiratok száma Bihar megyében a harmadik legtöbb volt az országban 2023-ban. A hivatalból indított ügyek számát tekintve Bihar megye az ötödik, a megelőző intézkedéseket illetően a negyedik volt országos szinten. Gazdasági bűncselekmények miatt a tavaly a legtöbb személy ellen Bihar megyében emeltek vádat, és nagyon jól teljesítettek a megyei ügyészek az okozott kár visszaszerzése tekintetében is: összesen 17 millió lejt szereztek vissza a bűnelkövetőktől 2023-ban. Cristian Ardelean azt is megemlítette, hogy a gazdasági bűncselekmények elkövetőinek lehetőségük van arra, hogy még azt megelőzően visszafizessék az okozott kárt büntetőkamatokkal és a kár értékének plusz húsz százalékával együtt, mielőtt még vádat emelnének ellenük, ilyen esetekben ugyanis nem kezdődik el a büntetőjogi eljárás. Mint kiderült, Bihar megye lett országosan az első az ily módon visszaszerzett kár tekintetében, valószínűleg azért, mert az elkövetők felmérték, hogy az ügyészség alapos vizsgálatai nyomán nem kerülhetik el másképp a vádemelést és az elítélést, ezért sokan inkább éltek ezzel a lehetőséggel. Az újságírók kérdésére válaszolva Ardelean elmondta, hogy 2023-ban a Bihar megyei ügyészek által feltárt egyik legkomplexebb és legnagyobb kárt okozó ügy az volt, amelynek során az elkövetők illetéktelenül behatoltak a Transilvania Bank informatikai rendszerébe, és egy elhunyt személy számlájára 1,6 millió lejt utaltak át.

Érdekes módon a gazdasági bűncselekmények feltárása tekintetében kiemelkedően jól szereplő Bihar megyei ügyészek minden vonalon gyengébb eredményt értek el saját 2022-es teljesítményükhöz képest. Tavaly ugyanis a Bihar Megyei Törvényszék és a megyében lévő bíróságok (Nagyvárad, Élesd, Belényes, Margitta, Nagyszalonta) mellett működő ügyészségek összesen 10.789 büntetőjogi ügyet oldottak meg, 6,74 százalékkal kevesebbet, mint 2022-ben, amikor 11.569 megoldott ügyük volt. A tavalyi év végéig maradt 15.183 megoldatlan bűnügy a Bihar megyei ügyészségeken, ezek közül 10.595-nek az elkövetője ismert, 4585 ügyé pedig ismeretlen. Ez egyébként 8,18 százalékos növekedés 2022-höz képest, amikor 14.034 megoldatlan ügyük maradt az év végére a Bihar megyei ügyészeknek. Tavaly a megyei igazságszolgáltatási rendszer ügyészei 1258 vádiratot állítottak össze, ez 9,49 százalékos csökkenés 2022-höz képest, amikor 1390 vádiratot írtak, továbbá volt kilenc megegyezés az elkövetőkkel a bűncselekmény beismeréséről – ez is csökkent 2022-höz viszonyítva, amikor 15 ilyen megegyezés volt. Tavaly 1505 személy ellen emeltek vádat Bihar megyében, ezek közül kilenc jogi személy volt, míg 2022-ben 1729 vádemelés történt, ez esetben tíz volt jogi személy. 2023-ban az ügyészek 14.522 büntetőjogi ügy megoldásában vettek részt, 2022-ben ez a szám 14.091 volt. Az ügyek megoldása érdekében az ügyészek tavaly 984 polgárjogi ítéletet ellenőriztek, 2022-ben ez a szám 1011 volt. 2023-ban megoldottak 5155 beadványt, panaszt stb., míg egy évvel korábban 6304 ilyen jellegű esetet sikerült felgöngyölíteni. A Bihar Megyei Törvényszék mellett működő ügyészség öt csalásokra szakosodott ügyésze 60 ügyet oldott meg 2023-ban, míg 2022-ben az a szám 77 volt. A szóvivő elmondta azt is, hogy Bihar megyében mindössze két több mint ötéves ügy van folyamatban.

Ardelean aláhúzta, hogy az ügyészek hatékonyságára befolyással voltak a káderproblémák is. Tavaly Nagyszalontán rövid ideig nem volt egyetlen ügyész sem, és hosszabb ideig mindössze egy tevékenykedett ott, ezért is csökkent a városban 50 százalékkal a megoldott ügyek száma, és vettek át onnan mintegy 300 esetet más kollégák a megyéből. A szóvivő elmondta azt is, hogy Bihar megyében tavaly a vádirattal végződő ügyek aránya 14,9 százalék volt, ami nagyon jó eredmény, ugyanis az országos átlag tíz százalék körül mozog. A vádiratok száma egyébként 2019 óta folyamatosan emelkedik Bihar megyében. A törvényszéken nem volt a tavaly egyetlen eset sem, amelyet visszaküldtek volna az ügyészségnek, ami azt jelenti, hogy a bírók megértették az ügyészek vádjait. Végezetül elmondta, hogy a Bihar Megyi Törvényszéken tavaly összesen négy felmentő ítélet született húsz vádlott esetében, a nagyváradi bíróságon tizenkét felmentést mondtak ki ugyanannyi vádlott ügyében, az élesdi bíróságon három, a margittai bíróságon egy felmentő ítélet volt ugyanannyi vádlott esetében, a belényesi és a nagyszalontai bíróságon nem született a tavaly jogerős felmentő ítélet. Végezetül Cristian Ardelean megemlítette, hogy az elmúlt tíz évben emberölési ügyekben egyszer sem született felmentő ítélet Bihar megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában