Koncert

2024.04.08. 08:40

Amerikai álom két zongorára

Illusztráció

Forrás: Facbook/Filarmonica de Stat Oradea

ERDON-összeállítás

A fenti címmel tartanak koncertet a Nagyváradi Állami Filharmóniában (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 5. szám) április 9-én, kedden este hét órától. Fellépnek Grace Jee Eun Oh és Dragoș Cantea zongoraművészek. Műsoron: Leonard Bernstein – Szimfonikus táncok a West Side Story-ból, John Musto hangszerelésében; Percy Grainger – Fantázia G. Gershwin Porgy és Bess című operájának témáira; Edvard Grieg – Norvég táncok nr. 1 és 2 (op. 35); Sabin Păutza – Bánsági tánc & Divertimento nr. 3 „Charleston”; Zequinha de Abreu Tico-Tico no fubá című kompozíciója Sverre Eftestøl hangszerelésében. A kamarakoncert érdekessége, hogy két zongorára áthangszerelve lesznek hallhatók a felsorolt ismert és kevésbé ismert kompozíciók.
Grace Jee Eun Oh Dél-Koreában született, Nagy-Britanniában kezdett el zenével foglalkozni. Konzervatóriumi tanulmányait a londoni Royal Academy of Music-on fejezte be, mesterképzésen a szintén londoni Guildhall zene- és drámaiskolában vett részt. 2018-tól Skandináviában él, a Norvég Zeneakadémián képezte tovább magát, itt együtt dolgozott Håvard Gimsével és Marianna Shirinyannal. A művésznő számos koncertet adott a világ minden táján, célkitűzése a kortárs zeneszerzők népszerűsítése.
Dragoș Cantea Jászvásáron kezdte zenei tanulmányait, közel húsz évig képezte magát Ioana Stănescu professzornál. Az évek során Románia szinte összes filharmonikus zenekarával együttműködött, ugyanakkor számos külföldi együttessel is fellépett. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Radu Popa, Pawel Kapuła, Mihnea Ignat vagy Cristian Mandeal. Dragoș Cantea kamarazenét, zongorát és kreatív vállalkozást oktat egy finnországi egyetemen, ugyanakkor a Norvég Művészeti Tanács égisze alatt működő nemzetközi interdiszciplináris projekteket is irányít, továbbá ő a jászvásári Classix fesztivál társalapítója és művészeti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában