Koncert

2024.03.24. 14:04

Ismét Váradon koncertezett a Metropol

A nagyváradi eMStreet, a Globus és a Metropol együttesek léptek színpadra szombaton este a Kolozsvári úti Román–Magyar Kulturális Központban egy kiváló hangulatú rendezvényen.

Ciucur Losonczi Antonius

Igencsak el voltak kényeztetve szombaton este a rock- és beatzene rajongók, hiszen három kiváló együttes zenéjére lazulhattak az egykori váradvelencei kultúrházban, mai nevén Román–Magyar Kulturális Központban. A fő apropóját ennek az adta, hogy tavaly novemberben ünnepelte megalapításának 55. évfordulóját a mai napig méltán népszerű Metropol Group, mely éppen ezen a helyszínen tartotta 1968 novemberében első koncertjét. Ugyanakkor pedig jövőre lesz 60 esztendeje annak, hogy 1965-ben megalakult az akkori 3. számú (mai Ady Endre) líceum iskolai zenekara, a Globus.

A rajongókat a főszervező Seidler András üdvözölte, kiemelten köszönetet mondva a Szent László Egyesületnek és a megyei könyvtárnak, valamint magánvállalkozásoknak a támogatásért.

 

Az elsőként színpadra lépett, akusztikus koncertet adó eMStreet bizonyította, nincs igazuk azoknak, akik már temetik a pop-rock zenét. A Filip Bocancios – ének, Szabó Simon – gitár, Mihele Márk – basszusgitár és Pál Zoltán – dob felállású együttesből aztán Szabó Simon továbbra is a színpadon maradt, hogy rövid átkötés után immár édesapja, Szabó Géza zenekarában, a Globusban pengesse a húrokat.

 

Szokás szerint a Hajek Ferenc – ének, Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – ritmusgitár, Szabó Simon – basszusgitár, Sarkadi Pál – gitár, Seidler András – dob összeállítású formáció a Petróleumlámpával kezdett, utalásként arra, hogy nevét egy viharlámpáról kapta, majd a beatkorszak olyan ikonikus slágerei következtek, mint a Kégli-dal, Az ész a fontos, illetve a Régi csibészek. Révén hogy a Globus kedvenc együttese a Creedence Clearwater Revival, tőlük két szerzemény is hallható volt.

 

Ezután Orbán „Bandika” adta tovább a stafétát a nézőtérről bevonuló Metropolnak. Nagy bulit csaptak az egykori alapítótagok közül egyedüliként megmaradt Virányi Attila (basszusgitár) és társai: Orbán András, Szász Ferenc (gitár), Dobos József (ének), Trendler József (dob). Felcsendült a Hideg hajnal, az Egyszerű dal, az Egy korty sör, a Lépteim nem számolom és az Otthon is. Természetesen megemlékeztek a már az égi zenekarban játszó barátaikról, Elekes Csabáról, Trifán Lászlóról és Mátza Gyuláról, illetve a 30 éve elhunyt Ráduly Béláról is. Az utolsó számnál, az Égig érhetne az éneknél a mobiltelefonok elemlámpái is előkerültek, ráadásként pedig a Rumblues hangzott el ismét. A koncertek után zsíroskenyeret lehetett fogyasztani, ahogyan régen, illetve beszélgetni, nosztalgiázni, közös fotókat készíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában