Március 15.

2024.03.14. 16:27

Fáklyás menet és százméteres lobogó a nemzeti ünnepen

A március 15-i ünnepségekről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délben az RMDSZ nagyváradi, Fekete Sas-palotabeli székházában Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök, parlamenti képviselő.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Felhívta a figyelmet arra, hogy az országos RMDSZ Nagyváradon szervezi meg az idén központi ünnepségét, melyet élőben közvetít az Erdélyi Magyar Televízió. Az utolsó pillanatban eldőlt, hogy nemcsak Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tiszteli meg jelenlétével a nagyszabású rendezvényt, hanem Alexandru Mihai Ghigiu, Románia kancelláriaminisztere is. Így az erdélyi magyarság, illetve a két állam a legmagasabb szinten lesz képviselve. Erőt felmutató, többezer fős ünneplő tömegre számítanak, annál is inkább, hogy az előrejelzések szerint az időjárás is kellemes lesz, illetve vidékről is várnak résztvevőket, magyarázta a honatya.
A délutáni programok 17.30 órakor kezdődnek, ökumenikus istentisztelettel a Körös utcai evangélikus-lutheránus templomban, ahol énekszolgálatot végez a nagyváradi magyar iskolák 150 tagú, egyesített diákkórusa. 18.30 órától a Bihar megyei magyar néptánccsoportok (körülbelül másfél száz táncos) mutatnak be toborzóműsort a Szacsvay-szobornál. Az ünnepi beszédek 19 órától hangzanak el, felszólal Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, illetve Kelemen Hunor és Szijjártó Péter. A kulturális blokk közreműködői: Meleg Vilmos színművész, a megyei RMDSZ választmányi elnöke, a Nagyváradi Művészeti Líceum tanulói és a Partiumi Keresztény Egyetem magánének szakos hallgatói.

A koszorúzás után fáklyásmenet indul, melynek 25 éves hagyománya van. Személyes elégtételként Szabó Ödön felidézte, hogy 1998-ban ezt ő kezdeményezte, akkor még a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnökeként. Megjegyezte: ez egy biztatás lehet a mai fiatalok számára, hogy egy jó ötlet mennyire időtálló is lehet. Több mint kétezer fáklya és ötezer kokárda kerül majd kiosztásra, és indulás előtt lehetőség nyílik a huszárokkal való közös fotózkodásra. Újdonságként pedig, de szintén hagyományteremtő szándékkal, egy száz méter hosszú, piros-fehér-zöld színű lobogót fog vinni kétszáz diák. A végállomás ezúttal is a Petőfi-mellszobor, de koszorúzás este nem lesz, hanem záróakkordként egy éneket fognak elénekelni a szobor melletti utcán, közölte Szabó Ödön. 

Forgalomkorlátozások 

Forgalomkorlátozást vezetnek be március 15-én a váradi Ezredévi emléktéren (Parcul Libertăţii) 18.30 és 20 óra között a március 15-i ünnepségek idejére, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének kérésére. Továbbá a fáklyás felvonulás útvonalán 19.30 és 20.30 között forgalomkorlátozást vezetnek be a Fő utcán (Republicii), a Múzeum (Muzeului) és a Braşovului (Körös áruház mellett), illetve a Sall Ferenc (Dunărea) utcák (a korzó végétől) kereszteződései között. A korlátozás a nagyállomás felől a Körös áruház felé tartó két sávot érinti majd. A felvonulók az Ezredévi emléktér – Rimanóczy Kálmán (Iosif Vulcan) utca – korzó – Petőfi park útvonalon haladnak majd, ezt a helyi és a közúti rendőrség biztosítja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában