Programok

2024.03.13. 17:24

Szijjártó Péter lesz a március 15-i ünnepség díszvendége

Forrás: Facebook/RMDSZ Bihar megye

BN-összeállítás

Az elmúlt közel három évtized hagyományaihoz híven az 1848-as márciusi forradalom évfordulóját az RMDSZ Bihar megyei szervezete idén is méltóképpen szeretné megünnepelni Nagyváradon, közösen a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel.

Az esemény programja

Március 14., csütörtök: 19 óra – Márciusi ifjak díjak átadása, majd ünnepi előadás (Nagyvárad Táncegyüttes műrora – Népek tengere, a Szigligeti Színház dísztermében); 22.30 óra – Forradalmi kvízest a Nagyváradi Magyar Diákszövetség szervezésében a Gekko Pub Kaméleon termében (Tudor Vladimirescu/Körös utca 40. szám).

Március 15., péntek: 11 óra – Koszorúzás a biharpüspöki világháborús emlékmű mellett álló kopjafánál; 12 – Ünnepi istentisztelet a rogériuszi református templomban, ezt követően koszorúk elhelyezése a harangtorony alatt kialakított honvéd emlékhelyen; 14 – Koszorúzás Rulikowski Kázmér emlékművénél; 14.40 – Koszorúzás a Nicolae Bălcescu-szobornál; 15.30 – Koszorúzás Petőfi Sándor szobránál; 17.30 – Ökumenikus istentisztelet az evangélikus-lutheránus templomban; 18.30 – Néptáncosok toborzója – örömtánc a Bihar megyei magyar néptánccsoportok jelenlétével; 19 – Ünnepi beszédek és koszorúzás Szacsvay Imre szobránál (Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke). Az ünnepségen hallható lesz Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnökének ünnepi üzenete, Meleg Vilmos színművész szavalata, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenete, a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjainak ünnepi előadása. Fellép a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara és néptáncegyüttese. majd huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás következik.

Március 16., szombat: 18 óra – Filmvetítés és beszélgetés: Petőfi Erdélyben. Helyszín a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátruma (Sulyok István utca 14–16. szám).

Március 17., vasárnap: 12 óra – Koszorúzás a váradszőllősi katolikus templomkertben található emlékműnél; 13.15 – Koszorúzás Petőfi Sándor félixfürdői szobránál, Váradszentmárton község.

A szervezők kérik, hogy az érintettek koszorúzási szándékukat az RMDSZ megyei szervezetének titkárságán, a 0259/432-884-es telefonszámon jelezzék hétköznaponként 10–15 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában