Létszám

2024.02.19. 08:02

Sok a feladat, kevés a helyi rendőr Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzat helyi rendőrsége minél több hatáskört akart ellátni minél kevesebb rendőrrel, és most, hogy már túl sok lett a feladat, nem tud új embereket alkalmazni.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Saját filozófiájának az áldozata egyelőre a nagyváradi önkormányzat égisze alatt működő helyi rendőrség: az elmúlt tizenöt év során tudatosan a lehető legkevesebb emberrel látta el a rábízott feladatokat, most azonban, hogy időközben hat új városrész épült ki, és a helyi rendőrség feladatai és munkamennyisége is megnőtt, már nem tud új helyi rendőröket felvenni, mert a törvény erre nem ad lehetőséget. Erről Samuel Milian, a Nagyváradi Helyi Rendőrség ügyvezető igazgatója beszélt az általa irányított intézmény tavalyi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Elöljáróban hangsúlyozta, hogy a helyi rendőrség csak szabálysértési ügyekben jár el, a bűncselekmények kivizsgálása a belügyminisztérium által működtetett országos rendőrség hatáskörébe tartozik.
A Nagyváradi Helyi Rendőrség tavalyi tevékenységét összesítő adatok szerint 2023-ban minden feladatkörben több lett az elvégzendő munka mennyisége. „Mintegy 8 százalékos aktivitásnövekedésről van szó, ami a helyi rendőrök hatékonyságát mutatja számunkra” – értékelte Milian. Arányaiban véve a helyi rendőrség építkezés-felügyeleti és utcai hirdetmények osztályának nőtt meg a legnagyobb mértékben a munkája tavaly, hiszen 2022-ben 337 rendellenességet szűrtek ki, 2023-ban pedig már 790 szabálytalanság esetében léptek fel. A közrendvédelmi és közlekedési osztály munkatársai a nehézforgalom ellenőrzése során 2022-ben 125 szabálysértést konstatáltak, 2023-ban pedig 203-at. A helyi rendőrök 2022-ben 28.530 közlekedésrendészeti szabálysértést vettek nyilvántartásba, míg 2023-ban ez a szám 31.468 volt. Ami a csendháborításokat illeti, két évvel ezelőtt 1355 esetben lépett közbe a helyi rendőrség, tavaly pedig 2281 esetben.

Biztonságos város

Szerencsére a növekvő tendencia ellenére Nagyvárad biztonságos városnak számít, mondta Samuel Milian, aki kifejtette: „Nagyvárad csendes város. Ki merem küldeni a gyermekeimet egyedül a városba, noha még nem érték el a tizennégy éves kort” – fogalmazott. Azt azonban elismerte, hogy nagyon nehéz immár azzal a kevesebb mint hetven emberrel, amekkora a helyi rendőrség állománya, ellátni a rengeteg és egyre szaporodó feladatot. Az intézményben ugyanis 65 helyi rendőr dolgozik, és további hat személy alkotja a helyi rendőrség vezető testületét és adminisztratív személyzetét. Az érvényben lévő normatívák szerint Romániában ezer lakosra kellene jusson egy helyi rendőr, tehát a hivatalos statisztikák szerint a városnak 183 helyi rendőre kellene, hogy legyen, amihez képest rendkívül kevés a 65 fős állomány, miközben például a Nagyváradnál kisebb Aradon jóval több mint száz helyi rendőr van alkalmazásban, jelezte Milian. „Mi vagyunk a legalulméretezettebb létszámú intézmény a váradi önkormányzatban” – fogalmazott. A létszám olyan kevés, hogy a helyi rendőrség kérvényezte tíz új helyi rendőri állás betöltését, csakhogy a törvények most nem adnak módot új állami munkahelyek létrehozására.
A helyi rendőrség és a váradi önkormányzat részben legalábbis magának is köszönheti azt, hogy ilyen helyzetbe jutott, ugyanis, mint azt Milian elárulta, 2008 óta van lehetőség arra, hogy az önkormányzatok minden ezer lakos után alkalmazzanak egy helyi rendőrt, „de az volt az elv, hogy minél kevesebb ember dolgozzon minél többet, és az, hogy minden évben egyre több mindent rakjunk a helyi rendőrök vállára, hogy minél több kihívás elé állítsuk őket” – mondta. Arra a kérdésünkre, hogy a folyamatosan megnövelt feladatok mellé megnövelték-e a helyi rendőrök fizetését is, Milian elárulta: „őszintén szólva én nem nézem a helyi rendőrök bérezését. Egy helyi rendőr maximális nettó fizetése 6500 lej, ha van éjszakai műszakja is, akkor nettó 7000 lej.” Az évek során alkalmazott „minél kevesebben egyre többet elv” mostanra visszaütött, hiszen közel tíz százalékkal megnőtt a munkamennyiség, ráadásul új feladatköröket is kapott a helyi rendőrség például a közlekedésrendészet terén. Ugyanakkor a környezetvédelmi feladatok is annyira megsokasodtak, hogy a már említett tíz új munkatársat ehhez az osztályhoz szeretné felvenni a helyi rendőrség. Samuel Milian bízik abban, hogy az idén sikerül a parlamentben dűlőre vinni a dolgot és a helyi rendőrségek ismét alkalmazhatnak majd munkatársakat. Arra a kérdésünkre, hogy az akut munkaerőhiányt nem lehetne-e úgy megoldani, hogy például a közlekedésrendészeti feladatokat teljes mértékben az országos rendőrség közlekedésrendészete vegye át, Samuel Milian azt válaszolta, hogy ez azért nem megoldás, mert azt a munkát, amit a helyi rendőrség elvégez, más nem végezné el, továbbá azért nem, mert „mi azt szeretnénk, hogy minél több hatáskört kapjunk, de ezek a hatáskörök a megfelelő pénzügyi és eszköztámogatásokkal érkezzenek hozzánk, amelyek segítségével el is tudjuk látni az új feladatokat” – fogalmazott. Végezetül kifejezte reményét, hogy a törvénymódosítás után megszabnak egy kötelező minimális állománylétszámot a helyi rendőrségeknél, ennek egyik módja az lenne, ha kötelezővé válna az a kitétel, hogy minden ezer lakosra jusson egy helyi rendőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában