Büdzsé

2024.02.13. 16:06

Megduplázódott a Visit Oradea költségvetése

Nem kevesebb mint 15,3 millió lejből gazdálkodhat az idén a Visit Oradea – Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR). Ez az összeg gyakorlatilag a kétszerese az elmúlt évi 7,5 millió lejnek.

Forrás: Visit Oradea

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács pénteki rendkívüli ülésén fogadta el a helyi önkormányzatnak alárendelt vállalatok, intézmények, alapítványok és egyesületek idei költségvetését. Az alapítványok és egyesületek közül messze a Visit Oradea – Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesületnek (APTOR) van a legnagyobb költségvetése, ugyanis a helyi tanács döntése értelmében 2024-ben 15,3 millió lejből gazdálkodhat, ennek az összegnek a legnagyobb része, 11,1 millió lej az önkormányzat tagdíja. A fennmaradó 4,1 millió lejt az APTOR adományokból, szponzori támogatásokból, a rendezvények és vásárok különböző díjaiból, valamint az egyesület többi tagjának tagdíjából fogja összegyűjteni.
Az egyesület költségvetésével együtt elfogadták annak idei évi rendezvénynaptárát is, melyekre az APTOR valamivel több mint 9 millió lejt fog elkölteni. A legnagyobb költségvetésű rendezvény az október 12–15. közötti Oradea FestiFall lesz, melyre 1,6 millió lejt tervez elkölteni az egyesület. A július 5–7. között zajló Középkori fesztiválra 1,5 millió lejt különített el az APTOR. A június 14–16. között megrendezendő Sounds of Oradea zenei fesztivál költségvetése 955 ezer lej, a november 2-án és 3-án zajló Oradea Nights Festivalé pedig 905 ezer lej. A Visit Oradea támogatja a magyar közösség kulturális rendezvényeit is. A Festum Varadinum lebonyolítására, a Szent László Napokra és az augusztus 21-iki ünnepségre egyenként 150 ezer lejt irányzott elő. Természetesen idén is lesz húsvéti (380.000 lej) és karácsonyi vásár (350.000 lej), gyereknapi ünnepség (325.000 lej), Oradea Summer Film fesztivál (110.000 lej) és TIFF (250.000 lej), valamint Ora Jazz Festival (190.00 lej) és sok más, kisebb-nagyobb volumenű rendezvény a Visit Oradea szervezésében, illetve támogatásával.
Az Oradea Heritage Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány idei költségvetése 5,7 millió lej, és mint arról már beszámoltunk, az alapítvány ez évi legnagyobb beruházása Mihai Viteazul lovas szobrának restaurálása és újbóli köztérre helyezése lesz. Az alkotás az ortodox katedrális előtt kialakított téren fog állni, közel a villamossínekhez. A tavaly alapított Vendéglátóipari Oktatási Egyesület költségvetése 833.775 lej, amelyből a nagyváradi önkormányzat tagdíja 418.590 lej. Ennek az egyesületnek a célkitűzései közé tartozik szálloda- és vendéglátóipari menedzsment területén kínált képzési programok támogatása és szervezése.
A Nagyváradi Labdarúgú Sportklub Egyesületnek az idei évre 4.985.000 lejes költségvetést szavazott meg a helyi tanács, ebből az összegből 1.750.00 lej a nagyváradi önkormányzat támogatása. Az idei büdzsé 65 százalékkal magasabb, mint a 2023. évi volt, tekintettel a Bihar FC célkitűzésére, hogy az idén feljusson a második ligába. A tanácsülést megelőző bizottsági ülésen Liviu Mihai Sabău-Popa PSD-s helyi tanácsos ezt az összeget is kevesellte, mondván, hogy ekkora összeg nem lesz elég a célkitűzés elérésére. Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette: amennyiben a csapat nyáron feljut a második ligába, akkor a klub által bevonzott szponzori támogatásoktól függően a polgármesteri hivatal hajlandó lesz növelni a klub költségvetéséhez való hozzájárulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában