Újrahasznosítás

2024.02.12. 14:53

Ha nem szelektálunk, fizetünk

Nagyvárad a tavaly megtermelt hulladék 40 százalékát hasznosította újra, de még mindig messze van az európai célértéktől, derült ki a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának évértékelő sajtótájékoztatóján.

Archív felvétel

Fotó: Pikó Stefánia

Pap István

Nagyvárad 56.300 tonna hulladékot küldött tavaly a megyei hulladéklerakóba, amelyből 39.700 tonna került a szeméttelepre, míg a többit újrahasznosították vagy más formában értékesítettek. A városban összesen 75.000 tonna hulladékot gyűjtöttek össze, amelyből 18.100 tonnát újrahasznosítottak, 12.160 tonnát pedig energetikai célokra hasznosítottak. „Az újrahasznosítási arány 40 százalék, a cél pedig 60 százalék volt” – mondta Sebastian Marchiș, a műszaki igazgatóság vezetője az intézmény 2023. évi tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Mivel a polgármesteri hivatal nem teljesítette a kitűzött célt, 844.625 lejes büntetést fizet a Környezetvédelmi Alapnak.

Jobb újrahasznosítási eredményeket csak a szelektív hulladékgyűjtéssel lehet elérni, ezért a polgármesteri hivatal továbbra is ellenőrizni fogja, hogy a váradiak mennyire tartják be az erre vonatkozó szabályokat, illetve folytatódik a nagyváradi iskolákban 2023-ban indított hulladékújrahasznosítási verseny. A műszaki igazgatóság adatai szerint 2023-ban Nagyváradon 1246 magánszemélyt és 55 lakótársulást bírságoltak meg a hulladék nem megfelelő elhelyezése miatt. Arra az újságírói kérdésre, hogyan fogják alkalmazni az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz”-elvet a tömbházaknál, amelyet most csak a nagyváradi házaknál vezettek be, a városháza képviselői elismerték, hogy erre egyelőre nem találtak megoldást. A házakban lakók aszerint fizetnek, hogy hányszor teszik ki az edényt az otthonuk elé, de a tömbházaknál lévő hulladkgyűjtő pontoknál nem tudják megállapítani azt, hogy melyik lakó mennyi szemetet termelt. Adina Popa, a műszaki igazgatóság helyettes vezetője elmondta, hogy a RER Vest köztisztasági vállalattal közösen most dolgoznak ki egy szabályzatot, amelynek segítségével alkalmazni lehessen az említett elvet. Az igazgató hozzátette, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó előírásokat a magánházakban lakók egy része sem tartja be, ugyanis sok helyen a kukákat egyáltalán nem, vagy csak ritkán helyezik ki a ház elé, márpedig az lehetetlen, hogy a lakók ne termeljenek hulladékot, tehát a szemét máshova kerül, például a tömbháznegyedek hulladékudvaraiba, fejtette ki Popa. A polgármesteri hivatal azt reméli, hogy legalább részben sikerül megoldani ezt a problémát annak a 375 hulladékgyűjtő szigetnek a megvásárlásával, amelybe a tömbházak lakói szelektíven gyűjthetik majd a hulladékot. Azért csak részben, mert ezek a digitális hulladékgyűjtők csak mintegy egyharmadát fedezik a váradi igényeknek, a városban ugyanis jelenleg több mint 800 hulladékgyűjtő udvar van a tömbházak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában