Bevetésen

2024.01.07. 19:11

Több alkalommal volt szükség a hegyimentők segítségére

A Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat az ünnepi vakáció során 16 sürgősségi esetben nyújtott segítséget. A hegyimentők egyébként ez idő alatt folyamatosan jelen voltak és azóta is jelen vannak a Bihar-hágói (Vârtop), a biharfüredi (Stâna de Vale) és a Pádis-fennsíkon (Padiș) található bázisokon.

Forrás: Facebook/Salvamont Salvaspeo Bihor

Erdon-összeállítás

A téli időszak beköszönte óta több alkalommal figyelmeztette a hegyimentő-szolgálat a kirándulókat, turistákat arra, hogy bizonyos útszakaszok nem járhatók – ugyanis azok nincsenek megtisztítva a hótól és a jégtől –, ezt azonban nem mindenki vette figyelembe. Többek között csütörtök este riasztották a hegyimentőket, hogy egy magyarországi család egy személyautóval elakadt a Biharfüred és Jádremete (Remeți) közötti útszakaszon. A család tagjait elszállították a közeli üdülőtelepre, a személyautót pedig pénteken szabadították ki.

 

Az ünnepi időszakban egyébként összesen 16 esethez riasztották őket, többnyire a Bihar-hágón és a Biharfüreden lévő sípályákon volt probléma. A sérültek többnyire zúzódásokat szenvedtek, vagy vágásokat a feji részen, de elláttak végtagficamot, illetve -törést szenvedő pácienst is. 

A hegyimentők ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a hegyvidékeken a hóréteg vastagsága 40–50 centiméter, helyenként akár egy méter is lehet, és egyes helyeken már jegessé vált, ezért fokozott figyelemre és óvatosságra intik a turistákat. Mindemellett több turistaútvonalon ellepte a hó a láncokat és a kábeleket. A korai sötétedés miatt veszélyesebb túrázni, érdemes indulás előtt kiszámolni a túra időtartamát, javasolják továbbá.

Jelenleg több útszakasz is le van zárva, vagy nem járható a hó miatt: Biharfüred–Coada Lacului Leșu, Biharfüred–Dregán-völgye, Ponor-Ék–Pádis-fennsík, Scăriță–Glăvoi-rét (erdei út); Șesul Padiș–Varasó-rét (erdei út). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában