Forgalomlassítás

2024.01.10. 18:49

Spontán tiltakozásba kezdtek a fuvarozók Bihar megyében is

Több megyében, köztük Biharban, illetve Bukarestben is spontán tiltakozásba kezdtek szerdán a fuvarozók. Akciójukhoz több gazda is társult. Forgalomlassítással tiltakoztak, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) drágulása és az adóemelések miatt.

Forrás: Facebook/Tranzit

BN-összeállítás

A bukaresti körgyűrűn 5–10 kilométeres óránkénti sebességgel haladtak a kamionok, lassítva a forgalmat. Az ország több nagyvárosának körgyűrűjén szintén kígyózó sorokban akadályozták a közlekedést az elégedetlen kamionosok. Nagyváradon a tiltakozás tegnap 11 óra körül kezdődött, több helyi fuvarozócég mintegy 15 teherautója a város körgyűrűjén, Biharszentandrástól a Metro bevásárlóközpont fele és vissza óránkénti 5–10 kilométeres sebességgel haladt. A tiltakozás 15 óráig tartott, egyes információk szerint a sofőrök készek a következő napokban is folytatni a tüntetést.

A Romániai Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke szerint mintegy hatezer kamion vett részt az országos megmozdulásban. Augustin Hagiu közlése szerint a szervezet küldöttsége készen áll csütörtökön tárgyalni a kormánnyal. A munkáltatói szervezet vezetője elmondta, hogy a fuvarozók a déli és a nyugati határátkelőknél tapasztalt torlódások mellett azért is elégedetlenek, mert a kormány az útdíj megháromszorozását tervezi 2025 januárjától, és nem áll szóba a képviselőikkel. „Rengeteg probléma gyűlt össze, amelyekkel senki sem akar foglalkozni a kormányban vagy az illetékes minisztériumokban, és az emberek így nyilvánulnak meg” – magyarázta a tiltakozásra utalva. Hagiu hozzátette: még nem tudja, hogy csütörtökön fogadják-e a kormánynál a FORT küldöttségét, mert még nem kaptak választ a jelzésükre.

A Román Rendőrség közlekedési tájékoztatási központja (Infotrafic) szerint a Bukarest–Piteşti autópályán a 13-as kilométerszelvénytől a bukaresti körgyűrűig a közúti fuvarozók minimális sebességgel közlekedő kamionjai akadályozták a forgalmat.

A Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) nem vett részt a megmozdulásban. „Nincs semmi közünk a tiltakozáshoz" – nyilatkozta a COTAR elnöke, hangsúlyozva, hogy első körben a kormány képviselőivel történő egyeztetéssel próbálnak meg érvényt szerezni követeléseiknek.

A fuvarozók spontán tiltakozásához több gazda is csatlakozott. A nagyobb gazdaszervezetek képviselői az Agerpresnek azt nyilatkozták, nincs közük ahhoz a spontán tüntetéshez, amelyre online toborozták a résztvevőket a szervezők, de megerősítették, hogy tagjaik közül többen részt vettek a megmozduláson. Florin Barbu mezőgazdasági miniszter Facebook-oldalán kiadott közleményében kiemelte, hogy délig egyetlen szervezet sem vállalta fel a tüntetést, az általa vezetett tárcához nem is érkezett hivatalos formában követelés a gazdák részéről. Állítása szerint annyit tud, ami a sajtóban és a különböző nyilvános fórumokon megjelent, azaz a biztosításokkal és a traktorvezetői jogosítványokkal kapcsolatos elégedetlenség állította a gazdákat a tüntető fuvarozók mellé. A tárcavezető a jövő hétre találkozóra hívta a gazdálkodói szervezetek és szövetségek képviselőit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában