Beruházások

2024.01.20. 08:26

Az Uniótól várt pénz negyven százaléka folyt be eddig

A nagyváradi önkormányzat 2023-ban mindössze a negyven százalékát kapta meg azoknak az uniós finanszírozási összegeknek, amelyeket az év elején belefoglaltak a város költségvetésébe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az európai alapokból 2023-ban lehívott 426,3 millió lejből mindössze 172,3 millió lejt kapott a nagyváradi önkormányzat. „Az európai alapok 40 százalék körüli arányban érkeztek be. Reméljük, hogy ez a pénz idén visszakerül hozzánk, és a 2024-es költségvetésbe is beépül” – mondta Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője az intézmény múlt heti sajtótájékoztatóján, amelyen az elmúlt évet értékelték ki. Mint arról már írtunk, az igazgató szerint az előrejelzett és a ténylegesen befolyt összeg közötti nagy különbségért a nehézkes bürokrácia és a következetlen országos pénzügypolitika okolható. A nehézkes pénzügyi mechanizmusok ellenére a nagyváradi önkormányzat minden európai projektjét befejezte, és nem fenyegeti az uniós források elvesztésének veszélye. „Úgy zártuk a 2023-as évet, hogy semmit sem kellett kifizetnünk a saját költségvetésünkből, kivéve természetesen azokat a költségrészeket, amelyek kifizetésére a finanszírozási programok alapján köteleztük magunkat” – mondta a sajtótájékoztatón Antonia Nica, a gazdasági igazgatóság felügyeletével megbízott alpolgármester.

Eduard Florea kifejtette, hogy a munkálatok fenntartása érdekében az önkormányzat hitelt vett fel a BRD-től, a Banca Transilvania banktól és az Európai Beruházási Banktól, ami az államadósság növekedéséhez vezetett. „A három felvett hitel biztosította a közberuházások nagy részét, több mint 40 százalékát. Az év végére rekordösszegű, mintegy 145 millió eurós államadósság-egyenleggel zártunk” – magyarázta Eduard Florea. A város adósságállománya a tavaly 9,32 százalék volt, míg az idén a korábbi hitelek visszafizetési időszakának megkezdése 29,6 százalékra emelkedik, de ez is alatta van még a megengedett 30 százalékos eladósodottsági szintnek, a további években pedig a visszafizetéseknek köszönhetően fokozatosan csökkenni fog. Kérdésünkre válaszolva Eduard Florea elmondta, ez nem jelenti azt, hogy a város az idén nem vehet fel hiteleket, ugyanis az európai uniós projektekre nem vonatkozik ez a megszorítás, azaz uniós finanszírozású projektek megvalósítására a továbbiakban is lehet kölcsönt felvenni.

Tekintettel arra, hogy a hiteleket az európai projektek beruházására és társfinanszírozására vették fel, az adósságállomány növekedése nem befolyásolta a város gazdasági besorolását. A Fitch Ratings hitelminősítő szervezet Nagyváradot továbbra is a legmagasabb hitelképességű önkormányzatok közé sorolta. A számos projekt megvalósításának köszönhetően a város saját bevételei tavaly 1,9 milliárd lejre rúgtak, ami 57 százalékkal volt magasabb a 2022-es 938,4 millió lejes bevételnél. Hasonlóképpen a város beruházásai elérték a 918,3 millió lejt, ami 74 százalékkal haladta meg a 2022-es beruházási szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában