Költségvetés

2024.01.15. 12:32

A helyi költségvetések elfogadását sürgeti a Bihar megyei prefektus

Ciucur Losonczi Antonius

Dumitru Țiplea prefektus azt kéri a Bihar megyei polgármesterektől, illetve helyhatóságoktól, hogy minél hamarabb fogadják el a 2024-es évi költségvetéseiket. A kormánybiztos ezért körlevelet küldött a 101 önkormányzatnak. Ebben többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy a saját honlapjaikon közölniük kell a következő információkat: a társadalmi vitára bocsátott költségvetés-tervezeteket a csatolmányokkal együtt két munkanapon belül a közmeghallgatás meghirdetése után; az elfogadott büdzséket, beleértve a csatolmányokat is, az elfogadást követő öt munkanapon belül; a negyedéves és éves pénzügyi kimutatásokat, beleértve az elmaradt kifizetéseket is öt munkanapon belül azt követően, hogy ezeket benyújtották az adóhivatalnak; az önkormányzat és az alárendelt intézmények költségvetését öt napon belül azt követően, hogy ezeket előterjesztették a helyi tanácsülésen; az aktualizált éves köztartozásokat; az önkormányzat és az alárendelt intézmények közberuházási stratégiáit, öt napon belül azt követően, hogy ezeket elfogadták. 
Ugyanakkor a prefektus azt is leszögezi, hogy az önkormányzatok az összes kiadások öt százalékát kitevő tartalékalappal is kell rendelkezzenek, mely pénzforrásokat vis maior esetekben használhatnak. És mivel 2024 a választások éve, tételt kell elkülöníteni ezek megfelelő lebonyolítására is. Ha hét napon belül két egymást követő közgyűlésen sem sikerül elfogadni a költségvetést, akkor az előző évi büdzsé alapján kell működjön az önkormányzat, egészen addig, míg jóváhagyják az újat. „A Bihar megyei lakosok biztonsága és életminősége közvetlen módon kötődik a helyi költségvetésekhez. Ezért ezeket időben el kell fogadni, átláthatók kell legyenek, és tükrözzék a vezetőknek a közösségük iránti felelősségérzetét” – idézte Dumitru Țiplea szavait a prefektúra sajtóközleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában