Felújítás

2024.05.07. 15:23

Megújulnak a belvárosi utcák Nagyváradon

Korszerűsítik Nagyváradon a Teleki (Primăriei), valamint a Pável (Mihai Pavel) és a Kálvin János utcákat. Az ezekről szóló műszaki-gazdasági mutatókat áprilisi rendes ülésén fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Teljes hosszában megújul a nagyváradi Teleki (Primăriei) utca, a beruházás tervezett költségvetése 37,8 millió lej, a kivitelezési időszak 24 hónap. A terv műszaki-gazdasági mutatóit, illetve az elképzelés általános leírását áprilisi rendes ülésén fogadta el a helyi tanács. A polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatósága által kidolgozott tervezetben az szerepel, hogy a projektre a 2021–2027 Közötti Észak-Nyugati Regionális Programból kíván a város uniós anyagi támogatást szerezni. A felújítás nyomán könnyebbé válik ott a gyalogos és a kerékpáros közlekedés, illetve a tömegközlekedés is, áll az elfogadott tervezet szakjelentésében. A dokumentumból kiderül, hogy az utcán felszámolják az összes parkolóhelyet, aminek köszönhetően a villamosok könnyebben fognak tudni közlekedni, hiszen nem fog megesni az, ami manapság sajnos gyakran megtörténik, hogy a rosszul parkoló autók gátolják a villamosokat a haladásban. Az elképzelések szerint kicserélik a villamossíneket, bővítik az esővíz-elvezető csatornákat, szélesítik a járdákat – ezek a modernizálás után minimum másfél méter szélesek lesznek, de egyes pontokon 12 méter széles járófelületet alakítanak ki. Bicikliutat is létrehoznak a 440 méter hosszú utcán, ahova padokat, szemétkukákat is kihelyeznek. Az újvárosi református templom mellett biciklitárolót és ivókutat létesítenek, de lesz ivókút a városháza mellett is. A felújítás során minden ott lévő fát megtartanak, és a leírás szerint a munkálatok során nagyon fognak ügyelni arra, hogy a fák ne sérüljenek. A terv részeként elültetnek tizennégy juharfát is.

Szintén az április 25-iki ülésen szavazta meg a helyi tanács a Pável (Mihai Pavel) és a Kálvin János utcák felújítására vonatkozó határozatot, mely kimondja, hogy a beruházás hozzávetőleg 10 millió lejbe fog kerülni áfával együtt, a kivitelezési időszak hét hónap. A Pável utcán felszámolnak minden parkolóhelyet, magát az utcát gyalogos sétánnyá változtatják, de az itt kialakított járdatípus fog folytatódni a Kálvin utcán is, ahol azért meghagyják a közúti részt. A Kálvin utcán négy méter széles lesz a közút, ennek szélén arany színű gránitból kirakott járdaszegély és a vízelvezető lesz. A Iosif Vulcan iskolánál egy megállóhelyet alakítanak ki, hogy a tanulók ki- és beszállhassanak az ott megálló járművekbe. A felújítás során egyetlen fát sem vágnak ki, a két utcán LED-égős közvilágítást alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában