Programajánló

2024.05.07. 14:11

32. Festum Varadinum: szerdai és csütörtöki programok

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

ERDON-összeállítás

Május 8., szerda, 10 óra – Anya(napi) kör a Csepp Jóga Stúdióban. Ünnepelje anyaságát egy megértő, elfogadó közösségben! Ha kapcsolódni szeretne más anyukákkal, és ki szeretne mozdulni otthonról, Csepregi Janka Zsófia dúla, szoptatási segítő, jógaoktató, biológus és anya sok szeretettel várja egy tabuk nélküli beszélgetésre.
10–15 óra – Színről színre Petőfi – múzeumpedagógiai tárlat a Léda-házban. A válogatás Petőfi Sándor életéből igyekszik megidézni a költő életének „képzeletbeli színpadát”.
11 óra – Képzőművészeti kiállítás – LoZsArt, a lorántffys rajzkörösök szervezésében. A lorántffys diákok legsikeresebb rajzait, alkotásait csodálhatják meg az érdeklődők az iskola folyosóin berendezett állandó kiállításon.
13.30 – Sportnapok az Ady Endre Líceumban.
16 óra – Bemutatkoznak a Majomsziget online diáklap szerkesztői a Léda-házban.
17 óra – kiállításmegnyitó a római katolikus püspöki palota második emeletén: Száz év nagybányai képzőművészete. A Nagybányai Megyei Szépművészeti Múzeum és Művészeti Központ segítségével a Nagybányai Szabad Festőiskola és annak utóélete kerül górcső alá.
18 óra – Nyitott könyvvel a világra az Old Chef Rustic Events Hallban. A rendezvény minden irodalomkedvelő személy számára nyitott, lehetőséget adva arra, hogy egy pohár bor mellett beszélgethessenek kedvenc könyveikről, szerzőikről, valamint a hónap közös olvasmányáról, ami ezúttal George Orwell világhírű regénye, az 1984. A rendezvény célja, hogy egy közösségi élményen keresztül mélyebb megértést és élményt nyújtson az irodalom iránt érdeklődőknek, akik időt szakítanak az olvasásra a rohanó hétköznapokban is.
18 óra – Török Ádám önálló stand-up estje a FIX Makerspace rendezvénytermében.
19 óra – PEN-keringő. A Partiumi Egyetemi Napok méltó lezárása a PEN-keringő, ahol mindenki felveheti a szép báli ruháját és kedvére szórakozhat. Jó hangulattal, zenével és társasággal telik az este a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Május 9., csütörtök 8.30 óra – Iskolanap a Lorántffyban. A református gimnázium színes programkavalkáddal készül: vetélkedők, kincskeresés, drámajátékok, Ki mit tud?, bibliaismereti verseny, mozgalmas sporttevékenységek, érdekes kísérletek, tombola és zenés-táncos flashmob várják a diákokat.
10–15 óra – Színről színre Petőfi – múzeumpedagógiai tárlat a Léda-házban. A válogatás Petőfi Sándor életének „képzeletbeli színpadát” igyekszik megidézni.
14 óra – Generációk találkozója. Napjainkban az X, Y és Z generációk után azokat az alfa generációhoz tartozó diákokat tanítjuk, akik „digitális bennszülötteknek” számítanak, akiknek a virtuális világ és az elektronikus könyvek, kütyük természetesnek minősülnek. A Szacsvay Imre Általános Iskola egy olyan hagyományos eseményt szervez, ahol ezen generációk találkozhatnak egy tartalmas beszélgetés alkalmából.
14 óra – CORN STAT a  Lokálban. A statisztikák hasznos bizonyítékok az emberek véleményalkotásában és érveik illusztrálásában, de túl könnyen válhatnak értelmetlen számokká, amelyekből hiányzik a meggyőző erő. A CornStat egy olyan felület, amely épp erre a „problémára” ad megoldást – általa úgy kerülünk közelebb a statisztika világához, hogy közben az is egy lépéssel közelebb kerül hozzánk.
15 óra – Workshop: Lehet-e mérni az intelligenciát? Megmérni a megmérhetetlent… A felhajtás ellenére az IQ-teszt relevanciája, hasznossága és legitimitása még mindig heves vita tárgya. Ahhoz, hogy megértsük, miért van ez így, fontos megérteni az IQ-teszt születésének, fejlődésének és terjeszkedésének történetét. Előadók: dr. Bántó Norbert és Sugár Iván, helyszín: Országos Magyar Továbbképző Központ.
16 óra – Bemutatkozik a BÉMER Fizikai Érterápia a Léda-házban. Német technológiával készült, Magyarországon több, mint 90 egészségügyi intézményben használt és világszerte elismert orvostechnikai eszköz, amely az egészséges vérkeringést támogatja. Akár már napi nyolc perc segít beindítani a test mikrokeringését, ami jótékony hatással van a szervezet öngyógyító folyamataira. Többek közt csökkenhet a stressz, javulhat az alvás, hozzájárulhat a hormonegyensúly eléréséhez, illetve a különböző ízületi, gerinc- stb. fájdalmak csillapításához. A terápiát helyben ki is lehet próbálni.
17 óra – Varadinum-mozi: Larry. Helyszín: Cinema Palace. A juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembenézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.
18 óra – Festum On Bike. Egy élményekkel teli este, ahol a mozgás és a zene lesz fókuszban. Egy program, amely a kerékpározás szerelmeseinek szól, de bárki csatlakozhat. A találkozás és az indulás helyszíne a Magnólia park. A túrát egy DJ kíséri, aki garantálja, hogy a hangulat mindvégig felülmúlja az elvárásokat. A bringázást élőzenei koncert követi.
18.30 – Baranyi Tibor Imre: Útmutatás. Könyvbemutató a Léda-házban. Baranyi Tibor Imre teológus, a magyar tradicionális iskola legismertebb képviselője. Útmutatás című új könyvének bemutatója jó alkalom korunk legfontosabb szellemi kérdéseinek felvetésére. Az Útmutatás iránymutató eligazítás a modern világ értékvesztett útvesztőjében, elsősorban a fiatalabb generáció számára.
19 óra – Lutter Imre&Jávori Ferenc – „Pest, szabadság, szerelem!” (verses-zenés est a bábszínházban). A magyar irodalom klasszikusainak válogatott gyöngyszemeiből áll össze az előadás, amit a hamisítatlan klezmer zene tesz még színesebbé a Varadinum Színházfesztiválon. Nem szokványos előadás: Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós és további nagy költőink egész sora lesz a színpadra idézve. Mi több, alkotásaik némiképp más szögből kerülnek megvilágításba. Onnan nézve pedig megtapasztalhatjuk, hogy a szabadság és szerelem mellett mit is jelent az a „pesti életérzés”.
21 óra – Don’t Stop The Queen, koncert a várban. A Queen és Freddie Mercury legendák, szupersztárok. Minden korosztály ismeri és szereti megismételhetetlen életművüket. Ezt a ránk hagyott kincset viszi tovább a vadonatúj formáció, a Don’t Stop The Queen. Öt elhivatott, profi zenész, akik rajongók és maximalisták is egyben.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják. A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában