Felújítás

2023.12.21. 18:24

Megújul a nagyváradi korzó

Közel húszmillió lejbe fog kerülni a nagyváradi Fő utca korzójának a felújítása. A Nagyváradi Helyi Tanács által csütörtökön elfogadott műszaki-gazdasági mutatók szerint a beruházás értéke 19.081.391 lej áfával együtt.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A beruházásra előrejelzett költségeket drágállta a helyi tanács PSD-frakciója. Adrian Madar frakcióvezető a napirendi pont vitáján szóvá tette azt, hogy a burkolásra tervezett porfir kő olyan helyekre alkalmas, ahol nehézforgalom van, ugyanakkor szerinte a burkolóköveket 3 millió lejből be lehet szerezni, ezért „egy kicsikét soknak tűnik nekem ez a 19 millió lej” – fogalmazott. A tanácsosnak a tervező cég képviselője válaszolt, aki elmondta, hogy a költségeket nagyon megdobja az, hogy ki kell cserélni a jelenleg a Fő utca alapjában lévő betonlapokat, és az új villanyoszlopok is rendelésre készült egyedi darabok lesznek, továbbá nagyon modern rendszerű esővízelvezetést fognak kiépíteni. Florin Birta polgármester válaszában azt emelte ki, hogy egységesíteni akarják aaz egész belváros kinézetét, ezért kap a Fő utca is olyan burkolatot, mint amilyen a Szent László és a Bémer téren, a Zöldfa utcán és a Nagysándor József utcán is van. A 8–10 centiméter vastag porfirkövekre pedig azért van szükség, hogy elbírják a 7,5 tonnás járműveket, amelyek a Fő utcai üzletek készleteit töltik fel. „Nem akarok többé Kínában gyártott, a hajón felvágott kockaköveket abban az övezetben. A szakemberek számolták ki az árat, és az a cél, hogy minőségi munka legyen, hogy aztán 30–40 évig ne legyen gondunk vele. A munkálat árát annak minősége adja” – fogalmazott. A szintén szociáldemokrata párti Liviu Mihai Sabău-Popa azt jegyezte meg, hogy az árufeltöltő autók 3,5 tonnásak szoktak lenni, ha 7,5 tonnás járműveket engednek be a Fő utcára, az akadályozni fogja ott a közlekedést. A tanácsos megítélése szerint a legnagyobb plusz kiadást a betonlap kiemelése jelenti, szerinte ez fölösleges munkálat, a villanyoszlopok csatlakoztatását és a kábelek lefektetését a mostani betonlapra is meg lehet tenni. A vita ellenére a határozattervezetet az eredetileg előterjesztett formájában szavazta meg a tanács a PSD-s helyi képviselők tartózkodása mellett. Az elfogadott határozat szerint 19 millió lejből 8781 négyzetméternyi terület újul meg, egészen pontosan a Fő utcának a Iosif Vulcan és a Gheorghe Dima utcák által közrezárt 553 méter hosszú szakasza. A kivitelezési időszak 18 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában