Beszámoló

2023.11.16. 08:55

Szépkorúak számára szerveztek kórustalálkozót Nagyváradon

A Partiumi Keresztéy Egyetem dísztermében szervezte meg kedden a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete (PMNYE) a XIV. Kórustalálkozót, tíz határ menti énekkarnak a részvételével.

Ciucur Losonczi Antonius

A szépszámú érdeklődő közönséget Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének (PMNYE) az elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta: a kórusban való részvétel lehetőséget ad új emberekkel való találkozásra és barátságok kialakítására. A közös éneklés élménye és a közös cél elérése erősítheti a csapatszellemet, megtanít odafigyelni egymásra, felelősségérzetet teremt a tagokban és stresszcsökkentő hatással is bír. Megjegyezte: akárcsak eddig, a mostani találkozónak sincsen előre megadott témája, és nem a versengésről szól, inkább azt szeretnék megmutatni, hogy a közös éneklés az idősebb korosztály számára is meghatározó önkifejezési lehetőség, mely örömet, jókedvet gerjeszt éneklőben és hallgatóban egyaránt. „Reméljük, hogy azokat dalokat is, melyek a nemzedékről nemzedékre szállva, szájhagyomány útján maradtak ránk, át tudjuk adni az utánunk jövő generációnak. Úgy gondolom, hogy az évek során sikerült valódi közösségé válnunk, hiszen összeköt bennünket az éneklés szeretete, kölcsönösen részt veszünk egymás kórustalálkozóin. Barátságok alakultak és alakulnak ki határon innen és túl, közös élményekkel töltődünk fel. Jó együtt lenni, egymásnak örülni, legyen tehát a mai nap az összetartozás ünnepe is, a barátságé és a kölcsönös tiszteleté”, fogalmazott Szilágyi Ibolya.

 

Botházy Nándor alprefektus azon meggyőződésének adott hangot: ez a rendezvény tökéletes példa arra, hogyan kell hidakat építeni, de nem kő vagy betonhidakat, hanem ezeknél sokkal erősebb lelki, közösségek közti hidakat. „Kívánom, hogy érezzék magukat nagyon jól itt nálunk, vigyék el városunk jó hírét és, hogy még sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek, a dalolásban, az éneklésben önmaguk és mások boldogságára!”, tette hozzá a kormánybiztos-helyettes.

Meleg Vilmos a Varadinum Kulturális Alapítvány és a megyei RMDSZ nevében üdvözölte az egybegyűlteket, kifejtve, hogy a kórusban való éneklés az egyik legjelentősebb közösségmegtartó tevékenység. Örömének adott hangot ugyanakkor, hogy szabadon lehet magyarul énekelni a közintézményekben is.

Sorrendben fellépett a Partiumi Magyar Nyugdíjasok kórusa (karvezető: Boros Beatrice, illetve közreműködött a születésnapját ünneplő Thurzó Sándor József brácsaművész, valamint Boros István gitáros), a Sarkadi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre, a Nagyszalontai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Őszirózsa kórusa, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület férfikórusa, a Sarkad és Vidéke Afész Nyugdíjas Egyesület Estike kórusa, Nagyszalontáról a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének kórusa, Székelyhídról a Búzavirág Népdalkör, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidők kórusa, a Biharugrai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének Népdalköre és végül, de nem utolsósorban a Váradi Dalnokok. A közös énekléssel záruló összejövetel a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában