Beszámoló

2023.11.08. 16:50

Olvasásfejlesztést támogató képzésben vesznek részt Bihar megyei pedagógusok

Huszonhárom Bihar megyei magyar pedagógus vesz részt abban a Brilliáns Suli (Școli cu scLipici) nevet viselő képzésben, amely a Noi Orizonturi Alapítvány szervezésében országos szinten zajlik. Bihar és Szilágy megyékben első alkalommal magyarul is megszervezték.

János Piroska

„ A Fundația Noi Orizonturi Alapítvány célja a hátrányos helyzetű családból származó gyermekek felkarolása. A Minden gyermek olvas program célja, hogy IV. osztály végére minden gyermek tudjon olvasni, hisz ez a feltétele annak, hogy tanulni tudjon V. osztályban. Ennek érdekében 2020-tól a Teach for Romania Alapítvánnyal közösen fejlesztették ki a Minden gyermek olvas kurzust, amelynek keretében fejleszthetjük ismereteinket a literációról, aktív olvasásról, olvasási szint felmérésére szolgáló eszközöket ismerhetünk meg, illetve fejlesztési módszereket, eljárásokat mutatnak be szöveg és kisfilmek formájában” – nyilatkozta a képzésről Fazakas Mária, a program egyik mentora. Országos szinten közel háromszáz pedagógus vesz részt a programban, most először magyar nyelven is indult tanfolyam Bihar és Szilágy megyei pedagógusok számára. A kurzus két oktatója Szilágy megyei pedagógusok, Fazakas Mária és Major Gyöngyi. A tanfolyam bemutatása, a mentorokkal való ismerkedés, illetve a segédeszközöket, felmérőlapokat tartalmazó mappák átvétele az elmúlt héten zajlott Nagyváradon, a Szacsvay Imre Általános Iskolában. A személyes találkozáson alapuló képzés ezzel le is zárult, az egész tanévben zajló kurzus során ugyanis a továbbiakban a résztvevők havonta egyszer online „találkoznak” a mentorokkal, amely során bemutatják, illetve kielemzik a felmérőlapokat – részletezte a tanfolyammal kapcsolatos tudnivalókat Tankó Zita tanfelügyelő, aki azt fogja vizsgálni, hogy a személyre szabott feladatsorok alkalmazása működik-e.

 

„A program célközönségét olyan hátrányos helyzetű gyerekek teszik ki, akik nem jártak óvodába, a szüleik külföldön dolgoznak, vagy anyagi helyzetük miatt élnek kedvezőtlen körülmények között. Általa a literációs készséget fejlesztjük, ami magába foglalja a kommunikációt, az olvasást, az olvasott szöveg értését és a szóbeli közlést is. Azért tartom fontosnak, hogy nálunk is elindult ez a képzés, mivel a megyét járva azt látom, hogy nagyon sok helyen, főleg a hátrányos helyzetű gyerekekkel nehéz foglalkozni, mert bár a nagycsoport már tavaly óta kötelező, mégsem járnak óvodába. A hangok, fonémák hallása, a könyvvel való találkozás, az abban való tájékozódás sok esetben még gondot okoz. A szóban forgó projekten belül a tanítók egyenként mérik fel a gyerekeket, minden gyerek számára személyre szabott foglalkozást kell írniuk, amely segít abban, hogy valóban fejlesztően foglalkozzanak a tanulóval” – tette hozzá Tankó Zita tanfelügyelő. Bihar megyében 23 magyar és nyolc román pedagógus veszt részt a képzésben, előbbiek többek között szalárdi, szalontai, mezőtelegdi, székelyhídi, borsi iskolákban tanítanak.

A minden gyermek olvas tanfolyam online, önállóan is elvégezhető, azonban csak a projektben részt vevő pedagógusok kapnak mentorálást. Ugyanakkor a képzés honlapjáról (scolicusclipici.noi-orizonturi.ro) például gyerekek számára írt könyvek tölthetők le, valamint az iskolák a Hunyad megyei székhelyű alapítvány által útmutatást, illetve támogatást kaphatnak nyári iskola szervezésére is. A Brilliáns Iskola (Școli cu scLipici) a Képzett Románia (România Educată) program égisze alatt zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában