Kirándulás

2023.11.28. 16:31

Kondoroson jártak a réviek és a köröstárkányiak

Kondoros egy dél-alföldi kisváros Békés megye szívében. Kondoros története a szorgos földművesek és állattenyésztők története, a tatár, török háborús pusztítás és újjáépítés, a dolgos kezek és a küzdelmes előrejutás története. Helytörténetét gazdag emlékek és dinamikusan fejlődő jövő jellemzi. A település közel hatezer fős lakossága számos rendezvény keretében ápolja a múltjából származó szokásokat. A Kondorosi Nagycsaládosok Egyesülete, az egyik olyan helyi szervezet, aki munkájával segíti az itt élő családokat. Az Egyesület a múlt hét végén Katalin-napi programokat szervezett a helyi egyesület tagsága és vendégeik részére. A vendégek a szomszédos Bihar megyéből, Köröstárkányból és Révről, illetve Csongrádról érkeztek. A szervezetek évtizedes közös múltra tekinthetnek vissza, hiszen mindannyian tagjai a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének. Számos programot bonyolítottak együtt az idők során, az idén például népi tánctábort Kondoroson és táncházat Réven.

A november végi találkozón, péntek este a részvevők a Szarvasi Cervinus Teatrumban egy zenés, vidám előadást tekinthettek meg.  A szombat nagy részében a testet lehetett kényeztetni a szarvasi termálfürdő medencéiben. Szombat este a már hagyománnyá vált Katalin Bál került megrendezésre a Kondorosi Csárdában. A nyolc út találkozásánál 1740 körül épült, majd 1784-ben újraépült Kondorosi Csárda falai között bujdosott egykor Rózsa Sándor a nevezetes betyár, de olyan művészek is a történelem részévé tették, mint Arany János vagy Erkel Ferenc.
Az élő zenés mulatság elején köszöntések hangzottak el. Először a település polgármestere, Ribárszki Péter köszöntötte a jelenlévőket. A Köröstárkányi Százszorszép Néptáncegyüttes bemutatóját követően az együttes egyik kiválósága, Antal Árpád szóló táncokat mutatott be a szépszámú vendégseregnek, miközben a vendégcsoportok vezetői (Gyulai Csaba – Köröstárkány; Hasas János – Rév) is elmondták köszöntőiket. A révi csoportból Vincze Jázmin és Vincze Dominik énekelték el az Ismerős Arcok zenekar Nélküled cimű dalát. Ezt követően Meleg Vilmos nagyváradi színművész egy Csokonai versekből összeállított programmal lepte meg a jelenlévőket.
A bállal párhuzamosan a helyi általános iskola aulájában a fent említett táncos vezetésével 70-80 fős táncház zajlott, amely során a helyi és vendég diákság között kialakult korábbi kapcsolat tovább mélyülhetett. Vasárnap délelőtt a helyi Kondorosi Nagycsaládosok Egyesület illetve a határon túli Pro Rév Egyesület és a Köröstárkányi Ifjúsági és Oktatási Egyesület tagjai megkoszorúzták a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított kondorosi Trianon-emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában