Fesztivál

2023.10.12. 17:19

Kezdődik a Nagyváradi Ősz

Gazdag programkínálattal várják a szervezők október 13–15. között a Nagyváradi Ősz (FestiFall) közönségét. Az alábbiakban ismertetjük az eseménysorozat részletes programját.

Forrás: Facebook/Oradea Festifall

ERDON-összeállítás

A Nagyváradi Ősz az idén öt fő helyszínen zajlik le, melyek a következők: a Szent László tér, a Bémer (Ferdinand) tér, az Ezredévi emléktér (Libertății tér), a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca és a görögkatolikus püspöki palota. Ezek mellett a Körösvidéki Múzeumban, a várban és alkalomadtán más helyszíneken is lesznek események; hogy mi, hol, az az alábbiakból kiderül.

A program október 13-án, pénteken kezdődik, ezen a napon a Szent László téren a következő események zajlanak majd le: 15 órától kezdődik a Nagyváradi Művészeti Líceum műsora, 16 órától Kangoo Jumps-bemutató lesz, 16.40-től lépnek fel a Nagyváradi Gyermekpalota növendékei és a Florile Bihorului Együttes. A koncertek sorát 19.30 órai kezdettel a Moonlight Breakfast nyitja, a pénteki nap sztárvendége Loredana, aki 20.30-tól koncertezik. 21.30-tól a Sylphes című légi balett produkcióban gyönyörködhetnek majd a váradiak. A főtéren felállított sátorban kora délután egy órától délután hat óráig kincsvadászatot szerveznek általános és középiskolás gyerekek számára, délután öt órától hétig pedig robotika-foglalkozást tartanak gyerekeknek.

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: Facebook/Oradea Festifall

Délután négy órától nyílik meg és nyolc óráig lesz nyitva a görögkatolikus püspöki palota, ahol művészeti egyetemi hallgatók és dizájnerek kiállítása lesz látható. A Bémer téren pénteken 16 órától „lépnek akcióba” a lemezlovasok, először Christina, majd este nyolc órától Strigoi szolgáltatja a zenét. Ugyanebben az övezetben, a színház közelében délután négy órától gyermekfoglalkozások (arcfestés, üvegfestés, szövés, fából készült játékok) lesznek. Az Ezredévi emléktéren (Libertății tér) felállított jazz-színpadon 18 órától a 7th Sense, 20.30 órától pedig a New Fossils együttes muzsikál, mindkét zenekar Magyarországról érkezik Nagyváradra. A pénteki napon délelőtt tíz órától délután hatig ingyen látogatható a Körösvidéki Múzeum több kiállítása, illetve a múzeum kertjében is lesz egy tárlat. Délután öt órától Lucian Malița hegedűművész ad koncertet az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban, hat órától pedig prof. dr. Florin Toader Tomoioaga könyvbemutatójára kerül sor a Iosif Vulcan Emlékmúzeumban. Szintén este hat órától mutatja be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese A Schmürz című táncszínházi előadását a Transilvania Stúdióban, 19.30-tól pedig a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertezik a filharmónia termében. A két utóbbi előadásra ingyenes jegyek igényelhetők az intézmények pénztárainál.

Forrás: Facebook/Oradea Festifall

Október 14-én, szombaton a Szent László téren 8–13 óra között helyi termelők vására lesz, 10–19 óra között a Transilvaia bank sátrában is különböző tevékenységeket tartanak. A színpadon 12 órától az Exclusive Dance együttes mutat be sporttáncokat, 12.30-tól a Don Orione iskola mazsorettjei lépnek fel. 13.30-tól az Art Move sporttánccsoport mutatkozik be. 14–16 óra között az Emanuel Baptista Líceum és a Gyermekpalota produkciói következnek. 18.30-tól a NOR együttes koncertezik, 19.30-tól a Celelalte Cuvinte lép fel, 20.30-tól pedig a Mădălina Pavăl Orchestra koncerje következik. 

Forrás: Facebook/Oradea Festifall

21.30-tól ismét látható lesz a Sylphes című légi balett, a főtéri eseményeket drónshow zárja 22.30 órai kezdettel. Szombaton délelőtt 11 órától nyitja kapuit a görögkatolikus püspöki palota, ahol este nyolc óráig lehet látogatni a kiállításokat. A főtéren felállított sátorban 10 órától kezdődnek a tevékenységek és este hét óráig fognak tartani. Lesz itt közlekedésbiztonsági előadás, robotika-foglalkozás, de bemutatkozik a SalvaDrone egyesület is, amely drónokkal fog különböző tevékenységeket lebonyolítani 15 órától. A Bémer téren már kora délután akcióba lépnek a lemezlovasok: 14 órától Albui, 18 órától Motiv, 22 órától Olga Korol kezeli a berendezéseket és ugyancsak Olga Korol biztosítja a zenét 23 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában zajló partin, ahova a belépés szintén ingyenes. A gyermekfoglalkozások 11–21 óra között lesznek a Bémer téren, illetve a volt Majomszigeten. A Sebes-Körös partján felállított jazz-színpadon 18 órától az Andrei Petrache Trio, 20.30-tól pedig a Luiza Zan Quintet lép fel. Szombaton is délelőtt tíz órától délután hat óráig ingyen látogatható a Körösvidéki Múzeum több kiállítása, illetve a múzeum kertjében kialakított tárlat. 10–12 óra között varróműhely lesz a múzeumban, az érdeklődők hagyományos népi varrottasok készítését nézhetik meg, illetve próbálhatják ki, ezt követően az érdeklődők meglátogatják a múzeum etnográfia részlegét. A műhelyfoglalkozásra 7–14 év közötti fiatalokat várnak, maximum 15 fős csoportot. Erre a programra előzetesen be kell jelentkezni a 0259/706–101 telefonszámon. 10–13 óra között ingyenes városnézést szerveznek. Erre a programra maximum húszfős, tizennégy éven felüli csoportokat várnak, a 0259/706–101 telefonszámon lehet bejelentkezni. 11–13 óra között kézügyességet fejlesztő foglalkozást tartanak 5–8 év közötti gyerekeknek a Körösvidéki Múzeum kertjében, bejelentkezés a 0742-054-686 telefonszámon. 11–12.30 óra között a váradi vár Fejedelmi palotájában tartanak idegenvezetést maximum húszfős csoportok számára. 13–15 óra között pedig szintén húszfős csoportokat vezetnek végig a várban az egyházak tárlataira. 17 órától a Remember Iuliu Maniu (1986) című filmet vetítik le a várban lévő városi múzeumban. Erre az eseményre maximum 25 embert tudnak fogadni. Mindhárom, a várban zajló eseményre a 0771-741-331 telefonszámon lehet bejelentkezni.

Fotó:  Vigh László Miklós / Forrás: Facebook/Oradea Festifall

Október 15-én, vasárnap a Szent László téren 8–13 óra között helyi termelők kínálják portékáikat, 10–19 óra között a gyereksátorban különböző tevékenységeket tartanak a kicsik számára. 11.30–15 óra között a Don Orione Líceum diákjai, az AUA Meloteraphy Music Studio, az Onisifor Ghibu Líceum, a Don Orione Líceum kórusa, a Nagyváradi Művészeti Iskola és a Gyermekpalota növendékeinek műsora váltja egymást. 16 órától az ismert román vlogger, Mircea Bravo műsora következik a Bémer és a Szent László tér közötti útvonalon. Este nyolc órától Richard Clayderman ad koncertet, 21 órától a Nouvelle Vague együttes lép fel. A napot és magát a fesztivált az este tíz órakor kezdődő tűzijáték zárja.
A görögkatolikus püspöki palota vasárnap is 11–20 óra között lesz nyitva. A Bémer téren 14 órától Axel, 18 órától Robinski, 21 órától a Soundopamine muzsikál. A Sebes-Körös parti jazz-színpadon 18 órától a romániai Jazzybit, 20.30-tól pedig a magyarországi Jazzbois lép fel. Vasárnap is várják a látogatókat a Körösvidéki Múzeum különböző ingyenesen látogatható tárlataira, illetve vasárnap is rendeznek szervezett városnézést 10–13 óra között. A tizennégy éven felülieknek, maximum 20 fős csoportoknak szóló programra a 0259/706-101 telefonszámon lehet bejelentkezni. A színházbarátoknak a Mária Királyné Színház kínál egy ingyenes előadást a Transilvania Stúdióban, ahol Pozsgay Zsolt Míg a halál el nem választ című darabját adják elő este hét órai kezdettel. Jegyek igényelhetők a színház pénztáránál. A fesztivál mindhárom napján utcazenészek fogják szórakoztatni a váradiakat a Zöldfa utcán, a Szent László és a Bémer téren, illetve a Fő utcán. Az idén a Light Drummers, a Steampunk Travelers és a Light Walkers formációk látogatnak Nagyváradra. Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán (Oradea Festifall).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában