Helyszíni szemle

2023.10.15. 15:01

Bővítették a kutyamenhelyet

Az eddigi 150 helyett 200 kutyát is tud tartani egyszerre a nagyváradi kutyamenhely. A létesítmény júniusban kapta meg az új működési engedélyt a Bihari Megyei Állategészségügyi Igazgatóságtól.

A szerző felvételei

Pap István

Jelenleg mintegy 120 kóbor kutya van a nagyváradi, Corneliu Baba utca 19. szám alatti Grivei kutyamenhelyen, mondta a helyszíni szemlére invitált újságíróknak a múlt héten Liviu Andrica, a létesítményt is üzemeltető Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) igazgatója. Az ADP az év eleje óta több beruházást is eszközölt a menhelyen, hogy bővítse a létesítmény kapacitását, azt követően, hogy a megyében működő másik négy kutyamenhelyről is átveszi a kóbor ebeket. A menhelyre érkező kutyákat három elkülönítő karámba helyezik, mindegyikbe betont öntöttek le, esővíz-elvezető csatornákat építettek, és minden karámban ketreceket helyeztek el. A karámokat lemezzel fedték le és kerítéssel vonták körbe.

 

Az átalakítási munkálatok után az eddigi 13 helyett 28 karám van, így a négylábúakat könnyebben el tudják különíteni egymástól nemük, méretük és agresszivitásuk szerint. „A munkálatok eredményeként a Bihar Megyei Állategészségügyi Igazgatóság 2023 júniusában újra engedélyezte a Grivei menhely működését, amelynek befogadóképessége a korábbi 150 helyett 200 lett. Emellett a menhely számára két modern szállítójárművet is beszereztünk, amelyekkel a kóbor kutyákat hozzuk ide Nagyváradról és a metropolisz övezetbe tartozó településekről. A Bihar Megyei Tanáccsal kötött egyezmény alapján az élesdi, a belényesi és a margittai gyűjtőhelyről is ide hozzuk a kóbor kutyákat, a szalontai gyűjtőközpontot pedig most alakítják ki” – fogalmazott Andrica. A felsorolt beruházások mintegy 210.000 lejbe kerültek, a menhely fenntartása havonta mintegy 100.000 lejbe kerül. Az igazgató megjegyezte, hogy a környék nagyon gyorsan fejlődik, ezért már most el kell gondolkozni azon, hogy hova költöztessék a létesítményt. Véleménye szerint ez a kérdés két év múlva válik majd aktuálissá.

 

Az igazgató arra biztatta az állatbarátokat, hogy fogadjanak örökbe kutyákat. Ez már csak azért is megérné, mert azok, akik örökbe fogadnak, chipezett , sterilizált, féregtelenített állatot kapnak. A vonatkozó törvény módosítása nyomán a kutyamenhelyek örökbe adhatnak kutyákat immár kéthónapos kortól is. Andrica megjegyezte, hogy ilyen kutyák örökbe fogadásakor a fent említett eljárásokat (chipelés, sterilizálás, féregtelenítés) az örökbe fogadó tulajdonosnak kell majd elvégeztetnie.

Egy másik megoldást jelent a táv örökbe fogadás. Havi ötszáz lejért cserébe az örökbefogadó a menhelyen hagyja a kutyát, de időről időre meglátogatja, eteti és játszik vele a menhely melletti futtató karámban. Jelenleg egyetlen ilyen táv örökbefogadónak van kutyája a menhelyen. A törvény értelmében a kóbor kutyákat tizennégy napig kell a menhelyen tartani, ezt követően el lehet altatni azokat. Andrica elmondta, hogy a váradi menhelyen minimum 30 napig tartják a kóbor kutyákat, és ha fajtiszta vagy szép kutyákról van szó, akár több évig is, abban a reményben, hogy azokat mégiscsak örökbe fogadja valaki. Az igazgató elárulta azt is, hogy az elkülönítőben tartják azokat a kutyákat, amelyeket a rendőrség valamilyen okból kifolyólag elkoboz a gazdáiktól. Ezek a kutyák általában peres ügyek részét képezik, és ha a kutyatulajdonos 1-2 év elteltével pert nyer, akkor az ADP vissza kell adja a négylábút a gazdájának. A kutyamenhelyen hétfőtől péntekig 8–16 óra között lehet benyújtani a különböző dokumentumokat és ugyancsak hétfőtől péntekig 8–18, továbbá szombatonként 10–14 óra között lehet látogatni a kutyákat örökbefogadás céljából. Szombatonként az említett időintervallumban minden héten „örökbefogadási vásárt” szerveznek. Vasárnaponként és hivatalos ünnepnapokon a menhely nem látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában