Választmányi ülés

2023.10.14. 10:47

Botházy Nándor maradt a váradi RMDSZ ügyvezető elnöke

Választmányi ülést tartott péntek délután a Léda-házban az RMDSZ nagyváradi városi szervezete. A jelenlevők titkos szavazással úgy döntöttek, hogy Botházy Nándor maradjon a következő két évben is az ügyvezető elnök.

Forrás: RMDSZ

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Szabó József váradi RMDSZ-elnök köszöntötte. Politikai tájékoztatójában Cseke Attila megyei elnök felidézte: négy hónap telt azóta, hogy a DSZ már nem tagja a kormánykoalíciónak. „Ennek fő okát mindenki tudja, ki akartak bennünket tenni, eléggé csúnya történet” – fogalmazott, hozzátéve: a jelenlegi kontextusban talán jobb is így, hogy az RMDSZ nincs kormányon. Beszélt arról is, hogy váradi szinten, abban a két és fél évben, amíg miniszter volt, jelentős pénzösszegek érkeztek fejlesztésekre. Konkrét példákként említette a fűtésszámla támogatásokat (54 millió lej), a víz- és szennyvízhálózat bővítését (10 millió euró), a sportcsarnok befejezését (130 millió lej), az egyetemi bentlakások építését (30 millió euró). Bihar megyében pedig 582 nagyberuházást hagytak jóvá, több mint 1 milliárd euró értékben. Ugyanakkor bölcsen kellett dönteni, amikor az anyanyelvi oktatás megvédése került szóba, hangzott el. A jövőt tekintve Cseke Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben hat hónap alatt négy választás is lesz Romániában. Szerinte az első, vagyis az európai parlamenti a legfontosabb (június 9.), mert ennek eredménye, hangulata rá fogja nyomni bélyegét a többire is (helyhatósági, parlamenti, államelnöki).

A szerző felvételei

A megyei elnök után a városi frakciótagok (Kádár Hunor, Hunyadi István, Pető Dalma, Szabó József) tevékenységi beszámolói következtek. Ezután a jelenlevők titkos szavazással úgy döntöttek, hogy Botházy Nándor maradjon a következő két évben is az ügyvezető elnök. A tervekről szólva Botházy Nándor kifejtette, hogy a következő hetekben viszik tovább az év elején az ügyvezetés programjában szereplő eseményeket (november 1-jei temetőlátogatás, Mikulás-kupa, Mi karácsonyunk ünnepváró esemény, évvégi koccintás). Ő is hangsúlyozta a választáson való részvétel jelentőségét. „Az RMDSZ egy olyan szervezet, amely alapszabályzatába is foglalta, hogy felvállalja a harcot a romániai magyarság szülőföldön való boldogulása, nyelvének, hagyományainak, kultúrájának ápolása és megőrzése érdekében, s bár nem tökéletesen, nem az ideális hatékonysági fokkal, de képviseli az erdélyi magyarságot Brüsszelben, Bukarestben, a megyében és Nagyváradon, ezért hiszem, hogy érdemben nem lehet helyettesíteni egyik említett szinten sem” – közölte.

 

Botházy Nándor ezután nevesítette az ügyvezető alelnököket Kádár Hunor (jogi ügyek), Kecse Gabriella (külkapcsolatok, hagyományőrzés), Tőtős Áron (ifjúság), dr. Vindis László (egészségügy), Pető Dalma (önkormányzati kapcsolatok), Hunyadi István (kultúra), Somogyi Orsolya (pályázatok), Bántó Norbert (tanügy), Székely-Farkas Tímea (környezetvédelem), Balog János (gazdaság), Pásztor Lehel (sport) személyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában