Együttműködés

2023.09.06. 15:47

Nyíracsádi népdalkörrel működik együtt a Bihar megyei nyugdíjasszervezet

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Tartalmas és élménydús órákat töltöttek el egymás társaságában az elmúlt hétvégén a Romániai Nyugdíjasok és Idős Személyek Bihar Megyei Szövetsége nagyváradi csoportjának és a Nyíracsádi Népdalkör, Hagyományápoló és Népzenei Egyesületnek a tagjai. A két szervezet közti együttműködés az idén tavasszal vált szorosabbá, és közösen vesznek részt a májustól novemberig tartó, A barátság hídja elnevezésű határon átnyúló projektben, melyet Miorița Săteanu, Várad díszpolgára koordinál, a célja pedig az egymás mellett élő nemzetiségek közti harmonikus kapcsolat elősegítése, az ismerkedés.

A Romániai Nyugdíjasok és Idős Személyek Bihar Megyei Szövetsége 1990-ben alakult, 307 tagja van, Nagyváradon több mint 70, de fiókszervezetei működnek Belényesben, Vaskohszikláson, Rézbányán és Margittán is, nyilatkozta lapunknak Dumitru Bochiș elnök. Nyíracsád egy honfoglalás kori település, több mint 4000 lakossal, és a nevével ellentétben nem Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében vagy a Nyírségben található, hanem Hajdú-Biharban, nem messze Debrecentől, tudtuk meg dr. Nagy János polgármestertől. A Népdalkör 2001 óta működik, jelenlegi vezetője Szabó Mihályné Ilona, a csoport tagjait a közös éneklés, a jókedv tartja össze, és szívesen énekelnek az élet dolgairól: a szerelemről, a szüretről, a katonaságról stb. 

 


A szombati program tulajdonképpen két részből tevődött össze: városnézés és gálaműsor. A polgármesteri hivatal dísztermében Csomortányi István, Ilie Bolojan megyei tanácselnök tanácsadója mesélt az anyaországból érkezett vendégeknek a város történetéről. Aztán együttműködési megállapodást írtak alá a két civil szervezetnek a vezetői.
Az ebéd elfogyasztása után a Iuliu Maniu Görögkatolikus Líceum dísztermében folytatódott az ünnepi program. A Nyíracsádi Népdalkör népdalcsokorral lépett fel (Tóth Gyula és Tóthné Szabó Mariann citerázott, szólót énekelt Fazekas László), valamint két könnyűzenei számot énekeltek (Magyarország, illetve Nélküled). Maria Matei román népdalokat adott elő, legvégül pedig a nyugdíjasok Margaréta kórusa (karvezető Bíró Margit) egy vicces lakodalmas produkcióval lepte meg hallgatóságát. Következett a Szent Miklós görögkatolikus katedrális (ahol dr. Nagy János polgármesterről kiderült, hogy görögkatolikus vallású), a Holdas templom, a Szent László-templom, a búcsúzkodás előtt pedig A Holnaposok-szoborcsoport megtekintése, illetve egy közös képnek az elkészítése a színház épülete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában