Euroiudaica

2023.09.13. 08:09

Feltartóztatnák a jiddis nyelv visszaszorulását

Két érdekes, a romániai jiddis nyelvű kultúrát bemutató esemény zajlott le múlt szerdán a nagyváradi Darvas La Roche-házban az Euroiudaica nemzetközi zsidó kulturális fesztivál keretében.

Fotó: Pap István

Pap István

A délelőtt folyamán dr. Camelia Crăciun a Bukaresti Egyetem professzora és dr. Francisca Solomon a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem tanára beszéltek a jiddis nyelvű színházi életről a két világháború közötti Romániában, a délután folyamán pedig a Hasefer kiadónál megjelent jiddis nyelvű írókat bemutató sorozat kapcsán beszélgetett a két szakértő George Gîleaval, a Hasefer kiadó vezetőjével.
A jiddis nyelvű irodalom és kultúra szakértői hangsúlyozták, hogy jobban meg kell ismertetni ezt az egyedi művelődési értéket, mert Európa ezen részének történelme nehezebben érthető meg a jiddis kultúra ismerete nélkül. Francisca Solomon a délutáni eseményen optimizmusának adott hangot mondván, hogy egyre több fiatal érdeklődik a jiddis nyelvű zsidó kultúra iránt. Elhangzott továbbá, hogy a zsidó közösségen belül nagy viták voltak arról, hogy melyik nyelv legyen a zsidó nép nemzeti nyelve, voltak akik a jiddis és voltak akik a héber nyelv mellett kardoskodtak, sőt olyan elképzelés is volt, hogy legyen a jiddis a nemzeti nyelv, de térjenek át a héber írásmódról a latin ábécére. Végül Izrael állam megalakításakor megszületett a döntés, az állam nyelve a héber lett, ami a jiddis nyelv visszaszorulásához vezetett.
A Hasefer kiadó célkitűzései között szerepel ennek a folyamatnak a megállítása, vagy legalábbis a lassítása, ezért is indítottak könyvsorozatot, melyben jiddis nyelvű írók műveinek román nyelvre fordított alkotásait jelentetik meg. Eddig kilenc kötet jelent meg ebben a sorozatban, többek között Sólem Áléchem, Eliezer Steinbarg, I. L. Peretz és az irodalmi Nobel-díjas Isaac Bashevis Singer művei. A kiadó könyvei egyébként megvásárolhatók voltak a helyszínen, illetve a fesztivál teljes ideje alatt kaphatók voltak a neológ zsinagógában felállított standnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában