Szentmise

2023.09.17. 15:38

Búcsúünnepet tartottak a premontreiek széktemplomában

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Fájdalmas Szűzanya napján, szeptember 15-én, pénteken este tartották a premontrei kanonokrend nagyváradi széktemplomának a búcsúünnepét. Fejes Rudolf Anzelm apát, prépost-prelátus arra hívta fel a figyelmet: a templom védőszentje a Fájdalmas Szűzanya, és az ő tisztelete itt régtől fogva összeforrt a sasvári kegyszoboréval, amelynek másolatát őrizik az egyik mellékoltáron. „Akik ide jönnek, általában egy kéréssel, valamilyen megoldástalálással érkeznek. Adja a Jóisten, hogy ezen közös együttlétünkön mindenki leljen megoldást és terveinek a megvalósítását a Fájdalmas Szűzanya közbenjárására” – fogalmazott az apát.

 

Elmélkedésében arról beszélt Fejes Rudolf Anzelm: a Fájdalmas Szűzanyának az ünneplése visszavezet bennünket nagypéntek eseményéhez, ezért szólt erről az evangélium, melynek részletét a katolikusok hagyományosan úgy értelmezik, hogy Mária Jézus Krisztus rendeléséből a kegyelem szintjén valamennyiünknek az édesanyja lett. A piéta pedig azt ábrázolja, hogy tehetetlenül, de szeretettel tartja, illetve öleli Jézust, miközben tudja, hogy még nincs vége mindennek. Ugyanakkor a Szentírásban, az emberfia és az asszony kifejezéseket profétikusan használó Jézus tanításában a szülési fájdalommal van párhuzamba hozva a hitünk megtartásáért elviselt misztikus szenvedésünk, mely nem megsemmisítő jellegű, hanem éppen ellenkezőleg, új életet eredményez, s így lesz a bűnösből örök életre szánt, megváltott ember, magyarázta az apát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában