Tanévkezdés

2023.09.11. 16:31

A művészetiben is elkezdődött a tanév

A Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatának ünnepségét szeptember 11-én, hétfőn délelőtt 10 órától tartották a Petőfi-park melletti épülettest udvarán. Ebben az ingatlanban 12 osztály 282 tanulójával, és a négy külsős zeneművészeti osztály 60 diákjával indították a tanévet.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Mihaela Bondor igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a művészeti líceum több mint 1200 fős közösségével Bihar megye legjelentősebb művészeti intézménye. Meglátásában ugyanakkor az oktatásban és a nevelésben a humán, az anyagi és az érzelmi vetület egyaránt fontos.


Böcskei László római katolikus megyés püspök hangsúlyozta: a püspöki palota és a művészeti líceum nem csupán fizikai értelemben van közel egymáshoz, hanem olyan szempontból is lehet kapcsolódási pontot találni, hogy az egyház és a kultúra az évszázadok folyamán szövetséget kötött egymással. Egy bölcs, de egyszerű ember valamikor azt mondta, hogy az iskola egyben tér és idő, ahova, ha megérkezünk, felfedezzük azt, hogy ajándékok vagyunk, folytatta a főpásztor, hozzátéve: a művészetisek életéhez különösen hozzátartozik a szépnek a kifejezése és továbbadása, hogy ezáltal jobb legyen a világ. Végül az egyházmegye elöljárója, utalva arra, hogy az iskolában zeneszak is működik, illetve, hogy Bachhoz olyan fogalmakat társítunk, mint tekintély, komolyság, szigorúság, míg Mozart inkább lazább, bohémebb volt, egy viccel fejezte meg mondandóját, miszerint a mennyországban természetesen Bach szerzeményeit játsszák, de a szünetekben Mozart zenéje szól.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviseletében jelen levő Nacsádiné Csuka Melinda váradolaszi lelkipásztor azt az üzenetet fogalmazta meg, miszerint, ha jót cselekszünk, és egy rajz a szeretetről szól, attól szebb lesz a világ és színesebb a tanév, ehhez pedig Isten minden lehetőséget megad.
Az RMDSZ részéről megjelent Botházy Nándor alprefektus azon meggyőződésének adott hangot, hogy a művészeti líceum lassan Nagyvárad egyik legerősebb iskolájává lép elő. Gratulált a szülőknek, hogy felfedezve a gyermekeik tehetségét, ebbe a tanintézménybe iratták őket, a diákoknak pedig azt tanácsolta, jól sáfárkodjanak a talentumaikkal.
Nagy Gabriella igazgatóhelyettes kijelentette: jó volt reggel végignézni a mosolygós, pihent arcokat, reméli, hogy mind a diákjaik, mind pedig a kollégái feltöltődve, kipihenve, várakozással teli kezdik meg az új tanévet. Megjegyezte: a július 25-i vihar sajnos csúnyán tönkretette az iskola épületét, a tető darabjait a Petőfi parkból szedték össze másnap az iskola alkalmazottai. Ezt követően a szépen kifestett tantermek és a padlás beázott, kezdődhetett a munka elölről. Megköszönte a polgármesteri hivatal fellépését, segítségét, különösen a város RMDSZ-es önkormányzati képviselőinek a közbenjárását, hogy sikerült a csapatot mozgósítani, a tetőt újjáépíteni, a tantermeket, a mosdókat és az iskola ékkövét, a dísztermet kifesteni annak érdekében, hogy az új tanév zökkenőmentesen kezdődhessen.
Az ünnepségen fellépett Ferencz István diák (hegedű, Ferencz Mercédesz tanárnő kísérte őt zongorán), Bacsó Ágnes diák (népdal) és Gál Hanna (szavalat, felkészítő tanár Mados Andrea).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában