Támogatott tartalom

2023.07.21. 07:15

Új vendéglő a nagyváradi sétálóutcán: a 8-ashoz

A közelmúltban nyílt meg a Fő (Republicii) utcán Nagyvárad legújabb vendéglője, a 8-ashoz (La 8pt), amelyik július 8-ika óta egy tágas pincehelyiséggel és két terasszal várja a vendégeket. A vendéglőről annak tulajdonképpeni vezetőjét és kitalálóját, ifjabb Székely Ervint kérdeztük.

– Mi adta az ötletet a vendéglő megnyitásához?

– A döntésnek több összetevője van. Először is szenvedélyesen szeretek főzni és érdekel a gasztronómia úgy általában is, ezért szerettem volna megvalósítani az elképzeléseimet. Másrészt adott volt egy szép, értékes pince, amelynek a lehetőségeit szerettük volna a lehető legszínvonalasabban kihasználni. Ugyanakkor Nagyvárad egy dinamikusan fejlődő város, amely sok turistát vonz, ezért úgy éreztük, hogy a központban helye van egy ilyen vendéglőnek.

– Milyen vendéglő a 8-ashoz?

– Nem feltétlenül a Michelin-csillagokat céloztuk meg, de azt hiszem, hogy sikerült egy elegáns és rusztikus hangulatú vendéglőt megnyitnunk, amelyiknek a legfontosabb jellemzője a minőség. Ez vonatkozik az összetevőkre, az elkészítésre, a konyha felszereltségére (tudunk vákuum alatt, úgynevezett sous-vide eljárással ételeket készíteni, van saját füstölőnk, sikerült a legjobb sütőket beszerezni), a kiszolgálásra. Egyszóval arra törekedtünk, hogy aki hozzánk betér, jól érezze magát.

– Miért a 8-ashoz a vendéglő neve?

– Ennek egyszerű oka van. Egyrészt a Fő utca 8-as szám alatt van a vendéglő, másrészt pedig a 8 óra amolyan klasszikus vacsoraidő, könnyű megjegyezni, hogy találkozunk 8-kor a 8-asban.

– Mi található az étlapon?

– Vannak hagyományos ételeink, mint például a padlizsánkrém, húsleves, roston sült pisztráng, vagy somlói galuska, de ugyanakkor kínálunk a nemzetközi trendbe illeszkedő ételeket is, mint például a hamburgerek, kemencés báránysült vagy a füstölt sertésborda. Tekintettel arra, hogy a konyha felszereltsége lehetővé tette a marhahús minőségi elkészítését, hangsúlyosan jelen vannak az étlapon az ebből az alapanyagból elkészített ételek, mint például a roston sült marhaborda (ribeye) füstölve, vesepecsenye, fartő, és hátszín.

– Milyenek az első tapasztalatok, a vendéglő megnyitása után?

– Optimista vagyok. Azt hiszem, hogy ebben a nagy melegben egy állandó hőmérsékletű, hűvös pincében finom falatok és jó italok mellett szívesen töltik idejüket a váradiak és az ide látogatók. Nagyon örülök annak, hogy máris vannak visszatérő vendégeink és remélem, hogy a 8-ashoz hozzáad valamit Nagyvárad méltán híres gasztronómiájához.

– Lesz-e magyar nyelvű étlapja is a vendéglőnek?

– Igen, a fordítás már elkészült és rövidesen kézbe vehetik vendégeink a magyar nyelvű étlapot is.

Megtalálnak minket a:

www.laopt.ro

https://www.instagram.com/restaurantlaopt/

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában