Vizsga

2023.07.13. 18:03

Több mint harmincezren jelentkeztek a rendes tanári állásokra kiírt vizsgára

Országos szinten több mint 31.900-an jelentkeztek a rendes tanári állásokra kiírt vizsgára, közülük több mint 5700-an idei végzősök. Az írásbeli vizsga szerdán zajlott az erre kijelölt 105 vizsgaközpontban.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

Az oktatási minisztérium adatai szerint országszerte 6837 határozatlan idejű pedagógusi álláshely vár betöltésre, ezek közül 5945 városon, 1342 vidéken van. A legtöbb üres álláshely a következő szakirányokon van: román óvodapedagógus (1154), román tannyelvű tanító (962), pszichopedagógiai tanácsadóközpontban vagy kabinetben foglalkoztatott tanár (953), bölcsődei nevelő (695). A legtöbben a román óvodapedagógusi és a román tannyelvű tanítói állásokra jelentkeztek, 7100-an, illetve 4400-an.
Bihar megyében a május 8–17. között zajlott iratkozás során összesen 1306 személy jelentkezett a rendes tanári állásokra kiírt vizsgára, 1070 közülök korábban végeztek, 236-an pedig idén fejezték be tanulmányaikat. Bihar megyében a vizsga négy központban zajlott szerdán: a Mihai Eminescu Főgimnázium épületében a speciális, művészeti oktatásban tanítók, illetve a román nyelven oktató tanítók vizsgáztak; a Dacia Általános Iskolában a vallástanári, illetve a román nyelven oktató óvónői állásra pályázók vizsgája zajlott; az Emanuil Gojdu Főgimnáziumban a nemzeti kisebbségek anyanyelvén oktató leendő tanítók és óvónők, az anyanyelven oktató tanárok, az idegen nyelvet tanítók, történelemtanárok, földrajztanárok, humántudományokat oktatók és romántanárok adtak számot tudásukról; a Traian Vuia Műszaki Líceumban a technológia szakos, testnevelést oktató leendő tanárok adtak számot tudásukról.
Bihar megyében az áthelyezési szakasz lezárultával 105, határozatlan időre szóló szabad helyet hirdettek meg (94 városi környezetben, 11 vidéki tanintézményben). A meghatározott időre szóló szabad helyek száma 1345 (660 városon, 685 vidéken), ebből 339 úgynevezett teljes katedrás. A tanfelügyelőség közleménye szerint a szerdai vizsgán az 1306 feliratkozott személyből 1076 vett részt a megmérettetésen. Hetvenhárman visszaléptek, 157 személy pedig nem jelent meg.
A dolgozatokat az erre kijelölt 12 központban javítják ki. Az első eredményeket július 18-án közlik a megyei tanfelügyelőségek székhelyén és az erre a célra létrehozott honlapon. Az óvásokat aznap 21 óráig és másnap délig lehet benyújtani. A végleges eredményeket július 26-án teszik közzé. A rendes tanári állások elosztása július 27-én és 28-án zajlik, a vizsgázók a jegyek függvényében választhatnak a felkínált helyek közül.
A határozatlan idejű pedagógusi álláshely elfoglalásához legalább 7-es, a helyettesítő tanári állás betöltéséhez legalább 5-ös jegyre van szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában